Hotovo. Dnes je poslední den Dellu na burze

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Po dlouhém boji s investorem Carlem Icahnem se Michael Dell a jeho partneři sjednocení pod investiční fond Silver Lake Partners konečně dočkali a společnost Dell definitivně míří z burzy do soukromého vlastnictví. Posledním dnem na newyorském NASDAQu je 29. říjen 2013. Po konci tohoto obchodovacího dne už legendární firma nebude pod drobnohledem veřejnosti a různých akcionářů.

Dell poslední den na burze oznámil skrze tiskové prohlášení a zakladatel a výkonný šéf společnosti Michael Dell zároveň informaci e-mailem rozeslal všem zaměstnancům. Jeho společnost na burze působila 25 let a její akcie za tu doby narostly o více než 13 tisíc procent.

Michael Dell a Silver Lake Partners nakonec za odkup akcií zaplatí 25 miliard dolarů, akcionáři tedy za jeden cenný papír získají 13,75 dolarů. Jako bonus má posloužit speciální dividenda 13 centů za akcii. Představenstvo Dellu se nyní smrskne z dosavadních 10 členů na pouhé 3 – kromě Michaela Della v něm zasednou 2 manažeři ze Silver Lake Partners.

Co s Dellem bude dál, jsme analyzovali v našem samostatném textu. Společnost se nyní označuje za „největší startup na světě“ a díky odchodu z Wall Street chce být více flexibilní, sázet na dlouhodobé cíle a zároveň rozjíždí velice agresivní cenovou politiku, což by mělo vyústit v opětovný růst tržního podílu.