Hradby ožijí. Díky zahradám

Vedení univerzity chce obnovit zahrady na parkánech olomouckých hradeb.

O oživení zapomenutých krás Olomouce se snaží vedení Univerzity Palackého. Jakubský výpad, tedy doposud uzavřené schodiště s bránou, po letech propojí Bezručovy sady s Křížkovského ulicí. A na hradbách se vysoko nad parkem nově objeví zahrady, jak je celé generace Olomoučanů nezažily.

Přístupné mají být za rok, ale jejich obnova nebude jednoduchá. „Bohužel se nedochovaly žádné fotografie zahrad. Naposledy jsou vidět na plánech z roku 1830,“ uvedl projektant Karel Žurek, který se zabývá památkovou architekturou.

Zahrady obklopovaly bývalé proboštství, kde je dnes rektorát univerzity, filozofickou fakultu a domy kanovníků. „Vznikly za Marie Terezie, když se Olomouc proměnila v pevnostní město. Základy všech těchto budov stojí na původních hradbách, ty nové byly tehdy asi o dvacet metrů předsunuté. A na nich vznikly parkány,“ vysvětlil Žurek.

Zahrady mají záměrně historizující podobu. Vedení univerzity počítá s tím, že se v nich bude i vyučovat. „Bude to další příjemné místo, i když si nejsem jistá, jestli zahrady stihnu ještě za svého studia využít,“ poznamenala studentka čtvrtého ročníku filozofické fakulty Jana Karolová.

Otevření Jakubského výpadu zkrátí studentům cestu z fakulty na kolej. Uvítá to i Lenka Říhovská. „Tu zkratku budu určitě využívat i poté, co dostuduji,“ řekla Říhovská.

Obnovení zahrad přijde na deset milionů korun. „Práce by měly začít na podzim a potrvají rok,“ doplnil mluvčí Univerzity Palackého Radek Palaščák.