Hradec se stává městem velkých obchodních center

Do roku 2014 by mohly v Hradci Králové přibýt další čtyři velká obchodní centra, u některých stávajících se počítá s rozšířením. Plánuje se i výstavba nových parkovišť.

Hradec zažívá boom výstavby velkých obchodních center. Zřejmě v listopadu se v sousedství Teska otevře obchodní centrum Atrium, do dvou let nákupní a zábavní centrum Aupark na bývalém autobusovém nádraží U Koruny a desítky dalších obchodů přibudou i díky nástavbě obchodního centra Futurum na Brněnské.

Rozšířená část Futura by se mohla otevřít nejdříve na konci příštího roku. „Parkoviště na střeše se využije pro komerční účely, prodejní plocha by se měla zvětšit asi o devět a půl tisíce metrů čtverečních, bude tam asi čtyřicet obchodů. Na nynějším zásobovacím dvoře vyroste pětipodlažní parkovací dům, který se spojí s oběma současnými podlažími krytých parkovacích prostor,“ vysvětluje manažer obchodního centra Futurum Hradec Králové Libor Štichhauer.
Nový parkovací dům pro návštěvníky Futura by měl zahájit provoz spolu s otevřením dalšího prodejního patra. O tom, jaké obchody v něm najdou zázemí, se stále ještě jedná.

Výstavba komplexu u Malšovic se zpozdí

Pravděpodobně největším novým nákupním střediskem v Hradci Králové se však stane plánovaný obchodní komplex u malšovického stadionu Arkády. Podle Petra Vávry ze společnosti ECE Praha, která je investorem výstavby obchodního a sportovního centra Park Malšovice, bude tamní prodejní plocha rozložena na čtyřiceti tisících metrech čtverečních.

Zázemí by v novém areálu mělo naleznout na 130 obchodů. Kromě nich je do projektu zahrnuto i vybudování multifunkční arény, hřišť a sportovišť, hotelu, restaurace, kavárny, squashového a fitness centra, parku s volnočasovými aktivitami u řeky Orlice a parkoviště. Město pak poblíž plánuje vybudování aquacentra.

V žebříčku velikosti maloobchodních ploch, kterému v současné době vévodí Liberec, je Hradec Králové za Plzní a Českými Budějovicemi čtvrtý. Výstavbou nových obchodních komplexů by se sice mohl dostat mezi absolutní špičku obdobně velkých měst, ale podle analytiků je to nepravděpodobné. Nesmělo by se stavět jinde.

„Nelze očekávat, že by se například díky výstavbě nového nákupního centra v oblasti malšovického stadionu Hradec ve srovnání s ostatními městy výrazně posunul dopředu, protože obdobné plány existují i v dalších městech přibližně stejné velikosti a významu, třeba v Olomouci, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem,“ tvrdí František Diviš z pražské společnosti Incoma Research, která se zabývá analýzami trhu. Mohlo by se tak stát jen krátkodobě, pokud by se plány na výstavbu v Hradci uskutečnily dříve, než v dalších velkých městech. „Nicméně během tří až čtyř let se situace pravděpodobně vyrovná,“ míní Diviš. S dřívějším dokončením výstavby v Malšovicích se navíc nepočítá, spíš naopak. Opozdí se nejméně o rok.
Výčet nových obchodních komplexů v krajském městě však možná nebude konečný.

U Hradce by mohla stát i Ikea

Do Hradce by rád expandoval i švédský řetězec Ikea. „V této chvíli je to však skutečně jen jedno z potencionálních míst, která jsou v našem zájmu. Myslíme si, že to ještě dva roky zabere, než bude vše jasné. Byli bychom rádi, kdyby samotný výsledek jako takový stál do pěti let,“ říká mluvčí řetězce Jindra Válová.

Investoři jsou při výběru místa obezřetní. „Samozřejmě budou stále existovat rozdíly, neboť v každém městě existují místní specifika, například rozsah spádového území města, disponibilní pozemky pro výstavbu větších zařízení, ekonomické rozdíly v regionech a další,“ vysvětluje Diviš.
V Libišanech, u nichž by nová Ikea mohla stát, dokonce vznikla petice pro její výstavbu. Společnost se prý s podobnou odezvou ještě nesetkala. „Pokud by tam vznikla, zaujímala by 25 tisíc metrů čtverečních, velikostí bude srovnatelná s Ikeou na Černém Mostě v Praze,“ dodává Válová.