Hraničtí po sobě uklízejí. A třídí

První na Přerovsku a čtvrté v kraji jsou Hranice ve třídění odpadků. Podle průzkumu Sedmičky by část Hraničanů třídila ještě víc.

V soutěži O keramickou popelnici, která vyhodnocuje, jak lidé třídí komunální odpad, jsou na Přerovsku nejlepší Hranice. Dobře si vedou už několik let. Proč? Sedmička se to pokusila zjistit. Oslovila sto Hraničanů a ptala se jich, co si o tom myslí a jak odpadky likvidují.

„Řekl bych, že kontejnery v Hranicích jsou na dobrých místech a dobrá je i informovanost na základních a středních školách,“ odpověděl v průzkumu Sedmičky dvaadvacetiletý Pavel Ščučinský.
Podle čtyřiadvacetiletého Karla Černého je v Hranicích víc kontejnerů, než v jiných městech. „Čím blíž je kontejner, tím větší je pravděpodobnost, že člověk odpad roztřídí. Jen opravdoví idealisti budou chodit kilometr daleko, aby odpadky třídili,“ dodal Černý.

Podle Milana Vinklera, ředitele společnosti Ekoltes, která má ve městě odpad na starosti, jsou tři důvody úspěchu. „V Hranicích se začalo s tříděním už zhruba před patnácti lety a lidé tak jsou na ně zvyklí. Také je ve městě dostatek kontejnerů a jsou dobře dostupné. A hodně se na tom podílí i osvěta ve školách. Důležité jsou děti, ty donutí rodiče třídit,“ upřesnil Vinkler. Navzdory krizi odpadů stále přibývá. „Krize nekrize, lidé loni zkonzumovali a spotřebovali víc než v předcházejících letech,“ dodal Vinkler.

Téměř devadesát procent dotázaných věří, že třídění má smysl. Většina lidí třídí papír, plasty, sklo a nápojové kartony. Někteří si na plasty a papír pořídili zvláštní odpadkové koše. Jiní jsou pohodlnější. „Musím se přiznat, že bych více už asi netřídila, jsem na to docela líná,“ připustila osmačtyřicetiletá Irena Kudličková.

Sedmatřicet procent dotázaných by třídilo odpad ještě víc. „Třídila bych například i plechovky, kdyby na to byl kontejner,“ řekla devatenáctiletá Alena Šeinerová.

Pro jiné je překážkou ve třídění malý počet kontejnerů. „Chtěl jsem třídit víc, ale kolikrát byly kontejnery úplně přeplněné,“ postěžoval si osmatřicetiletý Miroslav Kohout.