Hrbáč láká do pardubického divadla

Komu dá krásná Esmeralda své srdce a za koho položí život? Příběh velké lásky, bolesti a utrpení ožívá.

Mladičká Esmeralda vzbudí obrovskou lásku ve velmi rozdílných mužích. Ale jen zvoník pařížského chrámu Matky Boží, nešťastný hrbáč Quasimodo, ji miluje čistou láskou více než sebe a svůj život. Může mít i on nějaké city? Může milovat celou duší a nakonec lásce obětovat vše, co je mu nejbližší? A co Esmeralda? Na to vše se snaží odpovědět nová inscenace Východočeského divadla Zvoník Matky Boží.
Pod dramatizací slavného románu Viktora Huga je uměleckým pseudonymem Petr Abraham podepsán režisér pardubické inscenace Petr Novotný. „Určitě jsem si mohl vzít už hotovou dramatizaci, vyložit ji a různě upravit. Pro mě je ale cennější vědomí, že píšu pro lidi, které znám. Vím, co od divadla chtějí, jaká témata v sobě nosí, a to je na celé práci to nejzajímavější,“ vysvětlil svoji volbu Novotný.
Hlavním tématem jeho příběhu není láska znetvořeného Quasimoda ke krásné Esmeraldě, ale příběh arcijáhna chrámu Matky Boží Claudia Frolla, který ač uzavřený svému okolí ve světě víry a vědy podlehne lásce natolik, že zradí vše, čemu věřil. „Je to člověk, který směřuje k absolutnímu ideálu čistoty a pravdy, a proto se veškerou silou své osobnosti uzavírá před láskou. Ale ta ho stejně dostihne a rozmetá jeho duši na kusy. Přestože sloužil pravdě a Bohu, zamiluje se do Esmeraldy, mladé tanečnice. Krásnou cikánku ale miluje také Quasimodo, hluchý zvoník, kterého okolí považuje za stvůru, obludu, démona. Kdo má právo na lásku? Existuje pravda? O tom se snažíme hrát,“ dodala dramaturgyně Jana Uherová. Režisérovi je nejblíže postava Frolla. „Je to už velmi moderní člověk, v něm se rodí dvacáté století s jeho vášnivou touhou po poznání, s jeho bolestnými pochybnostmi a tragickými slabostmi. Způsobí sice Esmeraldinu smrt a já ho ani na vteřinu nechci omlouvat, rád bych ale pochopil, co se děje v jeho zmučené duši,“ vysvětluje Novotný. Ten do hlavní role arcijáhna obsadil Martina Mejzlíka.
Quasimoda hraje Miloslav Tichý, Esmeraldu Petra Tenorová a v dalších rolích se diváci setkají třeba s Josefem Pejchalem, Jindrou Janouškovou, Kristinou Jelínkovou a Josefem Vránou. Také druhá premiéra letošní sezony se tematicky váže k mottu „Pardubice, co znamenají svět“. Společně s premiérou totiž Východočeské divadlo vyhlásilo sbírku, která má přinést peníze na nové schodiště ke zvonici při kostele svatého Bartoloměje.
„Zvony nás provázejí od narození až do smrti. Pardubická zvonice u Bartoloměje je krásná. A tak chceme dát lidem možnost, aby její zvony mohli uvidět zblízka. Co jiného tedy inscenovat než právě Zvoníka,“ vysvětluje Uherová.

ZVONÍK MATKY BOŽÍ

Premiéra byla 15. října.
Dramaturgie: Jana Uherová, scéna: Ivo Žídek, kostýmy: Roman Šolc, hudební spolupráce: Kateřina Studentová, režie: Petr Novotný.

Reprízy:

3. listopadu od 19.00
10. listopadu od 10.00
29. listopadu od 18.00