Hromada hadrů? Ne, jedinečné modely

Máte doma staré oblečení? Doneste ho Kláře Seberové a ta z nich pro festival Dokořán vytvoří unikátní modely.

Srpnový festival Dokořán chystá letos spoustu novinek. Mezi nimi i módní přehlídku. A rozhodně ne ledajakou. Mladá talentovaná fotografka Klára ‚Klér‘ Seberová z Bohumína (na snímku vpravo) vytvoří z obnošených věcí, které lidé přinesou, unikátní modely. Návštěvníci festivalu si je pak mohou koupit, a přispět tak na odstranění škod, které napáchaly nedávné povodně.
„Lidé mohou staré sukně, halenky, opasky, šaty a další oblečení nosit do konce července do Agape na karvinském náměstí. Modely nemohu navrhnout, dokud se nedostanu k sesbíranému materiálu. Chci poprosit lidi, aby se zapojili a přinesli co nejvíce věcí,“ vyzývá osmnáctiletá Seberová. Organizátoři festivalu Dokořán vystopovali fotografku na internetu. „Viděli obrázky, na kterých jsem fotila svou kamarádku, a líbily se jim. Jsem hrozně ráda, že si pro přehlídku vybrali mě. Jediné, co mě tíží, je strach, že se sejde málo věcí, ale snad jsou to zbytečné obavy,“ přeje si Seberová. S výběrem oblečení jí budou pomáhat asistentky. „Budeme kombinovat to, co na první pohled zkombinovat nejde. Sama jsem zvědavá jaké opasky, košile, kalhoty a sukně se k sobě po našem zásahu budou hodit,“ pousmála se Seberová. Pro fotografku bude Dokořán největší příležitostí, kde může své umění předvést. Nebude ale jejím prvním počinem. „Fotila jsem už třeba karvinský majáles. Kéž by dopadla šťastně i přehlídka,“ poznamenává Seberová.
S fotografováním začala ve třinácti letech. S přibývajícím věkem rostla i kvalita jejích fotografií. „Mám teď i lepší foťák, takže to je na snímcích určitě znát,“ dodává Seberová.