Hunger Games 3.1 – Natahovaná vzpoura

Hunger Games: Síla vzdoru

Hunger Games: Síla vzdoru Zdroj: Forum Film CZ

Další rok, další díl Hunger Games. Ti, kteří dystopický seriál podle knih Suzanne Collinsové neznají, mohou trojku spokojeně ignorovat.

Ostatní ať si vzpomenou, že ve světě Panemu ovládaném diktátorem z Kapitolu se už rozbujela revoluce. Tu vede nová postava v podání další hvězdy v titulcích Julianne Mooreové, tváří a hlasem vzpoury má být ale Katniss. Dívku s nastřádanými zraněními a traumaty, která už prožila dva pobyty v aréně smrti, ovšem více zajímá osud jejího milovaného Peety, který zůstal v rukou nelítostného prezidenta podaného s elegancí Donalda Sutherlanda.

Knižní Hunger Games mají tři díly, ty filmové skončí až za rok. Síla vzdoru – 1. část (která se v originále jmenuje Reprodrozd) vychází jen z poloviny poslední knihy, a tak nemusí spěchat. Což jí neprospívá. Film trvá sice skoro o půl hodiny méně než předchozí epizody, přesto se táhne.

V příběhu není moc akce, Katniss si dává na čas s přemlouváním, aby se zapojila do boje, motivy se opakují, i ta náladotvorná písnička, která naznačuje, že z Jennifer Lawrenceové by mohla být dobrá country zpěvačka, obsahuje zbytečně moc stejných slok. Divák tak má příliš času všímat si, kdy se postavy chovají podivně, neopatrně, bláhově, rozmazleně a čím Katniss připomíná Bellu, méně emancipovanou hrdinku Twilight ságy.

Hunger Games je sice dílko pro stejné publikum, ale nakonec i třetí díl ukazuje, proč je ze všech podobných filmových fantasy tato série stále nejzajímavější. Katniss je sice mimořádně odvážná a obětavá, ale také hysterická a mladičká, a proto revoluci dospělých a cynických nevede, jen je do ní vmanévrována. Figurkou ve velké hře se stal i Peeta, z něhož se stává troska. Hunger Games se nejméně bojí dát najevo, jaké metody se používají ve válce a nejvíce se vztahují k současným obrazům ze zpráv.

Trojka je vizuálně nejtemnější, rebelové totiž přežívají v podzemí, zatímco Kapitol proměnil několik dalších krajů v trosky. Časté absence Peety v ději jsou citelné stejně jako absence samotných hladových her, Liam Hemsworth v roli druhého nápadníka Katniss totiž neumí zaujmout.

Hunger Games: Síla vzdoru – 1. část
(akční dystopie, USA 2014, 123 minut)
Režie: Francis Lawrence
Scénář: Peter Craig, Danny Strong podle knihy Suzanne Collinsové
Hrají: Jennifer Lawrenceová, Liam Hemsworth, Julianne Mooreová, Josh Hutcherson
Hodnocení: 60 %