Husitský farář miluje Boha a metal

Lidé za ním chodí kvůli modlitbám. On má rád rock a metal.

Juraj Jordán Dovala je farářem Československé církve husitské v Hodoníně. Píše duchovní knihy a pořádá kulturní akce.

Co je náplní vaší práce? Bohoslužby máme každou neděli, kromě toho přes týden bývají duchovní programy jako třeba biblické hodiny, vyučování náboženství, pastorační návštěvy, chodím za nemocnými do domova důchodců.

Jaké pořádáte kulturní akce? Snažím se modlitebnu využívat na všeobecně prospěšné věci jako jsou přednášky, literární večery, různá umělecká střetnutí, divadelní představení nebo diskuze. Vydávám také duchovní knihy. Hlavně mi záleží na tom, aby byli lidé vedeni k nějakým hodnotám lásky, milosrdenství a aby navzájem žili v úctě a neubližovali si.

Chodí k vám hodně lidí? Církev československá-husitská nepatří mezi velké, i když je evidovaná v Česku jako třetí největší po katolické a evangelické. Na bohoslužby chodí většinou okolo patnácti lidí. I naše modlitebna je tak stavěná. Ale našich věřících je v Hodoníně a okolí asi sto padesát. Některým dělám bohoslužby přímo doma nebo v domově důchodců.

Dřív jste hrával heavy-metal. Nevylučovalo to vaši víru? V rockové a metalové hudbě jsem působil od dvanácti let až po vojnu. Hudbu mám stále rád. I tvrdou hudbu. Od různých etno-stylů, folk, klasiku až po tvrdé kapely. Křesťan jsem od narození. Jsou kapely, které jsou nepřátelské vůči křesťanství anebo tíhnou spíše k temnému kultu, ale oproti tomu klasický metal s tím není tak spojován.