Hvězdy NBA cítí šanci v Evropě

Zámořské hádky mohou
evropskému fandovi
basketbalu přinést
nečekanou podívanou.
Do turecké ligy míří
Deron Williams, hráč Utah
Jazz, posléze New Jersey
Nets, a zlatý medailista
z olympiády v Pekingu.

Zámořské hádky mohou evropskému fandovi basketbalu přinést nečekanou podívanou. Do turecké ligy míří Deron Williams, hráč Utah Jazz, posléze New Jersey Nets, a zlatý medailista z olympiády v Pekingu. Zdroj: profimedia.cz

Americká NBA, nejslavnější basketbalová soutěž na světě, začátkem měsíce oznámila výluku. Její konec je v nedohlednu. Hráči nyní zvažují, zda stráví sezonu v jiné soutěži. První hvězdou, která oznámila své působení v Evropě, je Deron Williams. Další jména budou zřejmě následovat. Zatím není jasné, zda basketbalisté mohou hrát v Evropě legálně. Pravidla totiž na podobnou situaci nepamatují.

Williams se dohodl na ročním kontraktu s tureckým klubem Besiktas Istanbul. Podle televize ESPN bude brát pět milionů dolarů ročně, v New Jersey měl jeho plat pro nadcházející sezonu přesahovat 16 milionů dolarů. „Je to oficiální, mířím do Turecka,“ uvedl Williams. Trenér tureckého celku Ergin Ataman v jednom z rozhovorů pro zámořská média uvedl, že má zájem i o Kobeho Bryanta, největší basketbalovou hvězdu posledních deseti let. Bryant se zatím k těmto informacím nevyjádřil a ani neuvedl, zda bude v době výluky někde působit.

Spory mezi hráčskou asociací a vedením soutěže se zatím nedaří vyřešit. Stávající kolektivní smlouva vypršela a hledá se podoba nové. Hráčům se nelíbí nové platové stropy. Podle vedení NBA je ale snížení hráčských platů nezbytné, protože kluby se potýkají s ekonomickými problémy. Šéf NBA David Stern uvedl, že za loňskou sezonu soutěž prodělala 300 milionů dolarů.

Podle prohlášení NBA by měl být průměrný hráčský plat pět milionů dolarů ročně. Tato suma by se mohla zvyšovat, pokud by se zvýšil i zisk soutěže. Hráči ale tento návrh odmítají. Podle jejich prohlášení se jedná o „drastické ekonomické znevýhodnění basketbalistů“. Domluva obou stran, a tím i začátek sezony, není v dohledu. Po dobu výluky nedostávají hráči plat, není jim hrazeno zdravotní pojištění ani další náležitosti vyplývající ze smlouvy.

Působení mimo NBA v době výluky ale není nijak smluvně ošetřeno, pravidla na tuto situaci nepamatují. Hráčská asociace již uvedla, že pokud jim bude vedení soutěže dělat problémy, jsou hráči ochotni se bránit u soudu. Stern ale prohlásil, že vedení NBA nebude startu hráčů v jiných ligách nijak bránit. Což je dobrá zpráva především pro evropské fanoušky basketbalu.