Hypoteční banka nabízí nový index cen nemovitostí

Hypoteční banka přichází s indexem vývoje cen nemovitostí v České republice pod názvem HB INDEX. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, nicméně index má vždy charakter pouze informativní. HB INDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až třicet různých parametrů nemovitostí. Tyto parametry, jako přesná podlahová plocha nemovitosti nebo její poloha vzhledem k nejbližšímu většímu městu, slouží k dalšímu upřesnění výsledného cenového indexu. Do modelu se vkládají údaje získané ze všech uzavřených hypotečních úvěrů u Hypoteční banky, kterých jen loni bylo přes 16 tisíc. Na přípravě indexu spolupracoval uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem celého projektu.

„HB INDEX se stává prvním pravidelně vycházejícím indikátorem cen nemovitostí, který je založen na konkrétních a přesných datech Hypoteční banky. K tvorbě indexu velmi pomohla naše precizní databáze nemovitostí a napojení systému banky na data v katastru nemovitostí. Je obvyklé, že hypoteční banky obdobné indexy vydávají a obecně jsou považovány za indexy s velkou vypovídající cenou. Například maďarská specializovaná FHB má svůj index, a proto i my přicházíme s naším indexem,“ uvedl Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.

#####Zpracování na základě řady parametrů

„HB INDEX je konstruovaný na základě řady parametrů a na reálných tržních cenách nemovitostí klientů Hypoteční banky, proto vypovídá o růstu či poklesu cen nemovitostí daleko přesněji než indexy založené na nabídkových cenách. Rozptyl mezi nabídkovými cenami a reálnými tržními cenami může být i výraznější a v čase se mění,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky. Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí - bytů, rodinných domů a pozemků.

Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Jeho struktura bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. HB INDEX společně s odborným komentářem bude zveřejňovat Hypoteční banka každé čtvrtletí. Kupříkladu hodnota HB INDEXU 104,6 značí, že ceny příslušného typu nemovitostí v daném čtvrtletí byly o 4,6 procenta výše než ceny v 1. Q/2010. V prvním kvartálu 2011 byl přitom HB INDEX u bytů 99,1, u rodinných domů 101,6 a u pozemků 104,6. HB INDEX není cenovou mapou, nepopisuje ceny konkrétních nemovitostí v konkrétních lokalitách.