Hyundai ruší přesčasy

Zaměstnanci Hyundai se dočkali. Firma zrušila povinné přesčasy, na které si zaměstnanci nejvíce stěžovali. Sedmička o problémech informovala jako první a vývoj celé situace stále sleduje.

Zaměstnanci v Hyundai se radují. Dostali informaci, ve kterou ani nedoufali. „Zrušili nám povinné přesčasy, je to pro nás překvapení. Vůbec jsme to nečekali,“ řekl Sedmičce jeden ze zaměstnanců.

Mluvčí Petr Vaněk zrušení přesčasů potvrdil. „Je to pravda. Včera odpoledne jsme tak rozhodli. Okamžitě a definitivně rušíme nařízené přesčasy v prosinci. Přesčas plánujeme jen na sobotu 19. prosince, ale ten bude dobrovolný. Zaměstnanci, kteří na něj přijdou budou mít proplacený oběd i jízdné. Mohou si pak vybrat, zda budou chtít tento přesčas proplatit a nebo si vzít místo něj náhradní volno. Novinka je motivační bonus čtyřista korun, který dostanou nejen za tento přesčas, ale i zpětně za pracovní sobotu 28. listopadu,“ vysvětlil Vaněk. Přestože ve středu vedení zrušilo přesčasy, odboráři chtějí dále vyjednávat. V pátek odpoledne se proto opět sešli s představiteli Hyundai i členy zaměstnanecké rady. „Jednání trvalo necelé dvě hodiny. Skončilo s nulovým výsledkem, protože šéf odborů ze schůzky odešel,“ konstatoval Petr Vaněk. Předseda odborů Radek Kuchař však říká, že diskuze v pátek neměla velký smysl. „Jeden z našich hlavních požadavků je, aby lidi, kteří stávkovali, nebyli potrestáni. Vedení jim ale chce dát vytýkací dopisy. To je pro nás nepřijatelné. Proto stále zůstáváme ve stávkové pohotovosti,“ sdělil Kuchař. K tomu se Petr Vaněk vyjádřit nechtěl.

Sedmička upozornila počátkem listopadu na špatné pracovní podmínky v nošovické automobilce, které vyústily minulý týden v neřízenou stávku. Vedení od pondělka vyjednává s odboráři, kteří požadovali především zrušení odpoledních přesčasů.