I papež jde s dobou, přihlašuje se na Twitter

Papež Benedikt XVI. jde na Twitter

Papež Benedikt XVI. jde na Twitter Zdroj: profimedia.cz

Od soboty začne používat služeb sociální sítě Twitter i papež Benedikt XVI. Informoval o tom Vatikánský rozhlas s tím, že prezentace mikroblogu papeže se uskuteční tento víkend ve vatikánském tiskové středisku. Představí jej předseda Papežské rady pro společné komunikační prostředky Claudio Maria Celli.

Vatikán rozhodl o spuštění projektu, který má být zaměřen především na mladé lidi letos v únoru. Tehdy Svatý stolec rezervoval pro papeže uživatelské jméno @BenedictusPPXVI. Podle Vatikánu by se prostřednictvím Twitteru měly formou krátkých zpráv objevovat především citace z kázání papeže.

Aktivní přístup k novým technologiím projevil i Benediktův předchůdce Jan Pavel II., který svůj první mail poslal 22. listopadu 2001.

Twitter již používá řada politiků ve světě a to například v Německu, Británii, Rusku a Japonsku. K jeho uživatelům patří i Barack Obama, anebo venezuelský prezident Hugo Chávez, který má jeden z nejsledovanějších účtů na síti v zemi.
Především mezi politiky v Latinské Americe se Twitter stal velice oblíbeným prostředkem k posílání krátkých zpráv. Využívají jej denně k ovlivňování veřejného mínění, k vyřizování účtů s novináři a se svými politickými protivníky.

„Náš prezident twittuje často a rád,“ říká panamský novinář Eduardo M. Cobian. Jak dodává, dříve jeho zprávy posílala mladá studentka, která působila v prezidentské kanceláři na stáži. Nicméně poté, co bez vědomí prezidenta prostřednictvím jeho Twitteru blahopřála ke sportovnímu úspěchu jednomu boxerovi, který byl jejím dobrým známým, s touto prací skončila. Prezident Panamy si dnes údajně posílá zprávy sám. Twitter prý dokonce využil i k tomu, aby přes něj oznámil svému viceprezidentovi nespokojenost s jeho prací. Ten si právě na síti přečetl, že v jedné ze svých funkcí končí.