IBM chce vít datových center, investuje kvůli tomu 1,2 miliardy dolarů

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

Společnost IBM plánuje investovat více než 1,2 miliardy USD (24,3 miliardy korun) do zvýšení počtu svých datových center kvůli rozšíření nabídky cloudových služeb. Celkem má po celém světě vzniknout 15 nových center a na konci letošního roku chce mít firma na všech pěti kontinentech 40 center, uvádí se v dnešním prohlášení.

Nová centra mají být ve Washingtonu, Mexiku, Dallasu, Číně, Hongkongu, Londýně, Japonsku, Indii a Kanadě. V příštím roce plánuje firma další centra na Blízkém východě a v Africe.

IBM loni koupila za dvě miliardy USD cloudovou firmu SoftLayer. Investice do nových center má zdvojnásobit kapacitu úložných prostorů firmy SoftLayer, která je nyní dceřinou firmou IBM. Prostřednictvím technologie cloud mohu klienti ukládat svá data na vzdálených serverech.

Cloud computing využívá stále více firem, protože je to pro ně levnější, než provozovat vlastní datová centra, a flexibilnější. IBM odhaduje, že hodnota globálního trhu se službami cloud vzroste do roku 2020 na 200 miliard USD.