In-line bruslaři už mají svůj oddíl

Na Sletišti či asfaltových cestách ve městě bruslí stovky malých dětí. Od dubna je mohou rodiče nově přihlásit do in-line oddílu.

Sportovní a kondiční klub Kladno (SKK) má všeobecné sportovní zaměření, není tedy pouze bruslařským klubem. „Trénujeme děti od šesti do dvanácti let a od dubna jsme založili i zvláštní in-line skupinu,“ říká trenérka Šárka Pinďáková.
Dítě by mělo začít s bruslením optimálně v šesti letech a za předpokladu, že zvládá koordinaci pohybu s náčiním na nohou. Důležité je nic zbytečně neuspěchat, netlačit na dítě s přehnanými cíly a neznechutit mu bruslení či sport jako takový hned na začátku.

O prázdninách je volno

Pokud dítě brusle nemá, může si je na zkoušku půjčit na Sletišti. „Rozhodnou-li se rodiče dítěti brusle koupit, měli by se vyhnout levným modelům. Nejlevnější brusle jsou spíše hračkou. Bota musí být pohodlná, pevná, aby podržela kotníky a kolečka gumová, ne plastová,“ říká Pinďáková.
Děti v klubu SKK trénují dvakrát týdně hodinu celý rok, s výjimkou letních prázdnin, kdy mají volno. „Bruslení mám jako doplněk k atletice,“ chválí si organizované in-line bruslení dvanáctiletá Helena Pinďáková. „Mně se to takhle líbí. Jezdím s klubem po všech závodech,“ doplnil kamarádku stejně starý Aleš Ceplecha.

Důležité jsou chrániče a helmy

Než dítě vstoupí do klubu, mělo by mít s sebou potvrzení od dětského lékaře, že může sportovat. Pokud chce závodit, musí přinést souhlas od sportovního lékaře. „Jízda na kolečkových bruslích je vhodný sport pro všechny děti, snad s výjimkou dětí s krvácivými onemocněními kvůli vyššímu riziku úrazů. Určitě by kromě chráničů mě-ly nosit helmu. Bez ohledu na to, zdali jedou jen krátký úsek na bezpečném místě,“ uvá- dí primář dětského oddělení kladenské nemocnice Petr Lyer. In-line klub má letos nabi- tý závodní kalendář. „Zúčastníme se celkem šestnácti závodů NESTLE Life in-line a O2 CUP na různých místech v Česku. Z toho dva budou na Sletišti a jeden u obchodní- ho domu Oáza,“ dodává Pinďáková.