Internetová kriminalita je na vzestupu, množí se útoky na seniory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Od roku 2011 se počet internetových trestných činů v Česku téměř ztrojnásobil z 1500 na loňských 4300 zločinů. U příležitosti Dne bezpečnějšího internetu to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Pro boj s kyberzločinem policie od příštího roku vytvoří nový útvar, který by aktivity v této oblasti koordinoval. Zároveň má úzce spolupracovat s Národním bezpečnostním úřadem. Do jednotky přejdou policisté, kteří se již problematikou zabývají.

Zatímco v roce 2011 šlo podle Chovance téměř výhradně o trestné činy související s porušováním autorského práva, tedy stahování nelegálních multimediálních souborů, loni šlo o hospodářskou kriminalitu, kyberšikanu nebo šíření dětské pornografie.

Policie eviduje stovky případů šíření škodlivých programů v přílohách e-mailů, které se tváří jako exekuční příkaz. Zaznamenala také růst počtu případů lidí, kterým neznámí pachatelé odčerpávají finance z bankovních účtů. Množí se také případy vylákání citlivých údajů přes sociální sítě.

Podvody dostávají seniory do exekucí

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové roste počet případů tzv. kyberšmejdů zaměřených zejména na seniory. „U důchodců zaznamenáváme čím dál více případů exekučních srážek z důchodů, což může být z velké části způsobeno nákupem na podvodných e-shopech, které jsou řízeny novodobými šmejdy,“ uvedla ministryně. Počet exekučních srážek se proti roku 2006 zvýšil 2,5krát na více než 75 tisíc případů.

Množí se také počet případů kyberšikany mezi dětmi. Podle Jiřího Palyzy z Národního centra bezpečnějšího internetu se s ní setká zhruba polovina dětí, ale rodiče o tom ví jen v pěti procentech případů. Třetina rodičů pak podle průzkumu UPC nemá přehled, co jejich děti na internetu dělají a s kým se tam stýkají. Rovněž třetina dospělých neomezuje čas dětí strávených na internetu a neomezuje ratolesti ani v přístupu na sociální sítě. Zhruba dvěma třetinám dětí se od rodičů dostalo poučení, jak se na sociálních sítích bezpečně chovat.

Martin Půlpán: Kybersvět se stává drsným bojištěm. Česko není připravené