Invaze strak: útočí na psy

Tábor zaplavily straky, přiznávají ornitologové. Obrovské množství se jich stahuje do měst.

Nálety ptáků, kteří se nezastaví před ničím, dokonce ani před člověkem. Námět známého hitchcockovského hororu našel novou podobu v Táboře. I když k filmové fikci má skutečnost ještě daleko, černobílí ptáci umí být hodně neodbytní.

Na Táborsku jde konkrétně o straky a oběťmi nejsou jen menší ptačí kolegové, ale třeba i drobní psi. Můžou za to jejich blyštivé obojky nebo známky.

Věra Samcová žije ve vesnici u Tábora. Má trpasličího jezevčíka. Pes nosí na krku kovovou známku. Právě ta je s největší pravděpodobností příčinou toho, proč má majitelka o svého psa strach. Kov, který se na slunci leskne, totiž přitahuje straky.

Při procházkách se Samcové dokonce stalo, že známka zaujala ptáka natolik, že na malého psa dorážel. Když nebyl jeho lov úspěšný, alespoň psa i s majitelkou na procházkách doprovázel.

Stromy obležené ptáky

Na první pohled úsměvný příběh ale podle odborníků naznačuje velký problém. Strak nezadržitelně přibývá, jejich počet oproti minulosti obrovsky narostl a stěhují se do měst. Ptáci vyděsili i Jana Volfa z Tábora, na jehož popud se Sedmička začala problémem zabývat.

„Nedávno jsem čekal u Teska na autobus. K mému zděšení přiletělo na blízké stromy hejno strak v neuvěřitelném množství. To nešlo spočítat. Snad čtyřicet nebo padesát ptáků,“ popisuje Volf.
kých parcích, kolem Jordánu, v Holečkových sadech nebo Čekanicích, ale i na sídlištích. Školené oko je zaregistruje i v zahrádkách domů, třeba v Sezimově Ústí I. Hnízdí tady a mají tu i potravu.
I když jsou lovci, a o jejich zálibě v blýskavých předmětech vědí i malé děti, případ pronásledovaného psa je podle odborníků spíše výjimečný.

„Osobně jsem se nesetkala s tím, že by lidé přivedli zvíře, které napadl pták,“ říká táborská veterinářka Radka Vaňousová. Z útoku by spíš podezřívala dravce, a ještě volně v přírodě, dál od lidí.
Straka se dokáže chovat jako příživník i likvidovat hnízda ostatním ptákům.

Potravy v přírodě ubylo

„Dříve straky sídlily v remízcích mezi poli, na okrajích lesů, k lidem se dostávaly zřídka. Potravy ve volné přírodě ale ubylo. Přizpůsobily se a přesunuly do měst,“ vysvětluje člen České ornitologické společnosti Josef Jahelka z Tábora. Černobílí ptáci dokážou spořádat rostliny i drobné živočichy, nepohrdnou ani odpadky.

Dá se počet ptáků, jejichž tělo dosahuje délky až padesát centimetrů, omezit? „Lovit je lze od července do února, ale prakticky to moc nefunguje. Myslivci do zahrad a parků střílet nepůjdou,“ dodává Jahelka.

Navíc straka je prý natolik chytrý pták, že pozná, je-li v ohrožení. Pušku rozezná. Blízko lidských sídel je málo predátorů, kteří by ji ohrozili. Má tu jediného nepřítele, člověka. „Ve městě mají ptáci klid, žádné predátory, a navíc spoustu odpadků, mezi kterými si najdou i něco k snědku. Jsou chytré, proč by toho nevyužily,“ uzavírá veterinářka RadkaVaňousová. Legální způsob, jak vyřešit problém s velkým množstvím strak, podle ní neexistuje.