Investor Icahn se opět pokouší zmocnit firmy Dell

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: profimedia.cz

Investorský matador Carl Icahn se už pojedenácté snaží vykolejit proces odkupu technologické společnosti Dell v hodnotě 24,4 miliardy dolarů pod vedením jejího zakladatele Michaela Della. Icahn, veterán Wall Street, přišel s trumfováním stávající nabídky v pátek odpoledne.

Tento čtvrtek budou akcionáři v texaském sídle Dellu hlasovat o přijetí či odmítnutí nabídky Michaela Della a firmy Silver Lake Management na odkup akcií po 13,65 dolaru za kus. Po úspěšném odkupu akcií by Dell chtěl firmu stáhnout z burzy.

Icahn, který v Dellu vlastní 8,7procentní podíl a vede opozici vůči navrhovanému výkupu akcií, oznámil, že svou stávající nabídku na odkup v hodnotě čtrnácti dolarů za akcii vylepší warranty, oprávněními k nákupu. Za každé čtyři akcie Dellu by akcionáři obdrželi ještě jeden warrant, který by jim umožňoval nakoupit jednu akcii Dellu kdykoli během následujících sedmi let za dvacet dolarů.

Šance Icahna na úspěch se minulý týden značně zmenšily poté, co vlivná nezávislá poradenská společnost Institutional Shareholder Services doporučila akcionářům přijmout nabídku a prodat akcie po 13,65 dolaru Michaelu Dellovi. Totéž již dříve akcionářům doporučily dvě obdobné společnosti.

Světová trojka

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. V té době mu bylo 23 let. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala sto miliard dolarů. V roce 2006 jej sesadil z první příčky Hewlett-Packard. V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě.