ISSpresso aneb káva se už pije i ve vesmíru

Premiéra. Italka Amantha Cristoforettiová si dala první šálek espressa v pozorovací kopuli ISS v uniformě kapitánky Janewayové ze seriálu Star Trek

Premiéra. Italka Amantha Cristoforettiová si dala první šálek espressa v pozorovací kopuli ISS v uniformě kapitánky Janewayové ze seriálu Star Trek Zdroj: collectSPACE

Pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) není snadný. Posádka si nemůže napustit vanu, spát musí přikurtovaná k posteli, jídlo je z pytlíku a nejde si ani „přihnout“ – už jen proto, že schází gravitace, která by to umožnila. Připočteme-li nehodu zásobovací lodi Progress, která spolu se dvěma tunami zásob pro ISS shořela v atmosféře, pobyt na oběžné dráze není tím pravým šálkem kávy pro každého.

A dosud si kosmonauti ani ten šálek nemohli dopřát. Nanejvýš jen ze sáčků usrkávali nahnědlou povzbuzující tekutinu vzniklou smícháním sušiny s ohřátou vodou. Pak ale na ISS dorazila Italka Samantha Cristoforettiová. Záhy stála u zrodu neoficiálního experimentu, který se podle kosmické agentury NASA zapsal zlatým písmem do historie kávy: astronauti si vůbec poprvé uvařili pravé espresso. Přesněji tedy ISSpresso, jak nápoj překřtili.

K neobyčejnému zážitku jim dopomohl speciálně upravený kávovar od firmy Lavazza. Na jeho vývoji se podílela i firma Argotec, která kosmonautům dodává potraviny. „Nejde jen o zlepšení životního standardu posádky, ale také o příspěvek k bádání kolem chování tekutin v beztížném stavu,“ vysvětlil zástupce Argotem.

Velkou slávu kolem čerstvě uvařeného espressa Christoforettiová okořenila ještě tweetem a fotografií, na níž se nechala zvěčnit v červeno-černé kombinéze. Připomněla tak oblek, který v legendárním seriálu Star Trek nosila kapitánka Janewayová. Italka navíc ještě usrkávala horkou tekutinu z prototypu vesmírného šálku, který se rovněž stal součástí studia chování kapalin ve stavu beztíže.