Izraelská poslankyně dostala za trest měsíční zákaz práce v parlamentu

Knesset - izraelský parlament

Knesset - izraelský parlament

Izraelská poslankyně za stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov Anastasia Michaeliová byla potrestána za útok na kolegu měsíčním zákazem práce ve sněmovně. Po hádce týkající se práva arabských studentů zúčastnit se pochodu ochránců lidských práv vylila na arabského poslance Gháliba Madžádalu sklenici vody. Madžádala ji předtím hrubě vybídl, aby mlčela.

Trest je podle izraelských sdělovacích prostředků nebývale přísný, jelikož etická komise parlamentu prý v podobných případech uděluje jednodenní pozastavení činnosti. Michaeliová se sice omluvila, ale pak prohlásila, že aspoň kolegovi dala lekci.

Hádka se strhla při pondělní debatě, v níž jeden z poslanců požádal o propuštění ředitele arabské školy za to, že žákům dovolil zúčastnit se pochodu v Tel Avivu.

„Pochodujete proti státu,“ zvolala poslankyně na Madžádalu, který jí na to odvětil: „Držte zobák“ a dodal, že se nesmí dovolit, aby sněmovnu ovládal fašismus. Michaeliová prohlásila, že je to urážka žen a že se to bude řešit před etickou komisí. Ve chvíli, kdy se poslankyně chystala vyjít z místnosti, aby se uklidnila, vychrstla na kolegu sklenici vody a uklidnit se odkráčela až pak.

Michaeliová byla za své chování pokárána už loni, když se pokusila zabránit kolegyni vystoupit na podiu v době, kdy se debatovalo o flotile s aktivisty mířícími ke Gaze.

Madžádala je poslancem levicově orientované Strany práce, Izrael je náš domov hájí nejen zájmy ruských přistěhovalců, ale staví se také velmi odmítavě k mírovým rozhovorům s Palestinci.