Izraelští studenti vymysleli elektronickou chůvu pro psy a kočky

kočka, ilustrační foto

kočka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Studenti techniky v izraelském Ramat Ganu vyrobili elektronického pečovatele psů a koček pro případy, kdy je musí majitel nechat delší dobu samotné. Zařízení je schopné podat zvířeti jídlo i vodu, pustit ho vyvenčit a informovat majitele o tom, kde se zvíře právě nachází. Projekt je součástí bakalářské práce dvojice studentů Mora Hunderta a Adiho ben Amiho.

Vedoucím práce je profesor Joram Mazor, který dvojici pomohl sestavit výběhová dvířka. Jsou vyrobena na míru zvířete a vybavena elektronickým zařízením, které je podle potřeby umí zvednout a zase sklopit, takže nikdo cizí je nemůže použít. Vestavěna jsou do stávajících vchodových dveří domu.

Otevírají se díky elektronickému čipu umístěnému v obojku zvířete. Jestliže se kočka nebo pes ocitnou v jejich blízkosti, dvířka se nadzdvihnou a pustí zvíře ven nebo zpět. O tom, na jaké straně dveří zvíře právě je, informuje infračervená kontrolka.

Součástí hlídacího zařízení je automatický podavač jídla, který majitel předem nadávkuje a nastaví na něm časy krmení. Dokáže rozpoznat situaci, kdy pod ním chybí miska na jídlo, a v tom případě ho nevydá, takže na podlahu se nic nevysype. Zařízení je složeno z jednoduchých součástek, takže je možné dostat ho snadno do velkovýroby a usnadnit život chovatelům.