Jablonecký policista byl obviněn za zneužití pravomoci

Policista byl postaven mimo službu.

Policejní důstojník z Jablonce nad Nisou čelí obvinění z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Inspekce ho zadržela před několika dny, je vyšetřovaný na svobodě a hrozí mu až tři roky vězení. Řekl to dnes Adam Bašný z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Podle náměstka severočeského policejního ředitele Milana Franka bude obviněný policista ode dneška postavený mimo službu. Nesmí chodit do práce a jeho plat se sníží na polovinu.

„Žádné další informace nelze o případu poskytovat,“ řekl Bašný. Neuvedl funkci a ani hodnost obviněného policisty. Důstojnické hodnosti začínají na podporučíkovi. Podle informací Sedmičky má jít o vyšetřovatele jablonecké kriminální policie.

V Libereckém kraji je v současné době trestně stíhaný bývalý ředitel policie na Liberecku Miroslav Dvořák. Za přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněné nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností mu hrozí až osm let vězení. Dvořáka inspekce zatkla v letos v únoru. Případ vyšetřuje státní zástupce, návrh na obžalobu ještě nepodal.