Jágr zůstává v NHL, hrát bude v Dallasu

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: Profimedia.cz

Hokejový útočník Jaromír Jágr bude v kariéře pokračovat v Dallasu. Česká hvězda, která naposledy působila ve Philadelphii, podepsala s vedením Stars roční smlouvu garantující jí plat 4,5 milionu dolarů. Informoval o tom web kanadské televize TSN.

Čtyřicetiletý Jágr se do NHL vrátil před rokem po tříleté přestávce, kdy hrál v Omsku. Po roce ve Philadelphii ale opět mění dres a bude tak působit v pátém týmu v NHL. Do Dallasu přichází jako volný hráč. Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa předtím hrál za Pittsburgh, Washington, New York Rangers a Flyers, nyní ho čeká první angažmá v Západní konferenci.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru odehrál v uplynulé sezoně včetně play off 84 zápasů, ve kterých vstřelil dvacet branek a připsal si 42 asistencí. V závěru sezony si ale stěžoval na to, že není dostatečně vytěžovaný a není spokojený s prostorem na ledě.

„Jaromír Jágr je bezpochyby jedním z nejlepších hráčů v historii ligy. Dokázal to i v minulé sezoně, kdy prokázal, že je stále zručný, produktivní a cenný,“ uvedl generální manažer Dallasu Joe Nieuwendyk v oficiálním prohlášení.

V Dallasu by měl Jágr hrát v jedné z elitních dvou formací. „Jeho příchod zvýší naši ofenzivní sílu. Jsme velmi potěšeni, že jsme získali hráče Jaromírova kalibru,“ podotkl Nieuwendyk, který věří, že nejlepší český hokejista historie pomůže Stars vylepšit i žalostnou produktivitu v přesilových hrách.

Vedení amerického klubu také doufá, že s Jágrovým přispěním Dallas postoupí do play off, ve kterém v předešlých čtyřech letech chyběl. Přispět by k tomu mělo i angažování dalšího čtyřicátníka Raye Whitneyeho nebo příchod dalšího zkušeného útočníka Dereka Roye z Buffala.

Jágr je momentálně nejproduktivnější aktivní hráč v historických tabulkách NHL a zároveň absolutně nejlepší Evropan. V základní části odehrál slavný kladenský odchovanec 1346 zápasů, ve kterých nasbíral 1653 kanadských bodů (665+988). V play off k tomu přidal dalších 189 bodů (78+111) ve 180 utkáních.