Jak probrat znuděné publikum airshow? Akrobacií "opilého diváka"

Ukázky na leteckých dnech se publiku brzy okoukají a čas od času je třeba přijít s něčím překvapivým. Úspěšným, i když ne úplně novým, spektakulárním číslem je "opilý divák", který vběhne na letištní plochu, odstartuje s letadlem, a pak s ním předvádí krkolomné kousky. Kyle Franklin to přitom s kniplem umí jako málokdo. Přitom miláčkem leteckých přehlídek byl už ve 30. letech Ernst Udet. Díky archvinímu filmu můžete provonat umění obou letců. Rozdíl bezmála 80 let nehraje velkou roli.

„Opilý“ let, který předvádí Kyle Franklin, je samozřejmě ve skutečnosti ukázkou mistrovské pilotáže, která vyžaduje nejen dlouhodobý cvik, ale také přirozený cit pro létání. Ten je, jak s nadsázkou říkají sami piloti, ukryt „v zadku“.

Stroj Piper, na kterém Kyle Franklin létá oblíbené číslo, je také speciálně upraven; má zpevněnou konstrukci a podvozek a oproti běžným typům je vybaven podstatně silnějším motorem, aby letoun při limitních letových prvcích disponoval přebytkem výkonu.

Takhle létá „opilý divák“ Kyle Franklin…

Bohužel, i v případě Kyle Franklina, který pochází z rodiny předváděcích pilotů, se tragicky naplnilo úsloví o džbánu s utrženým uchem; při loňském vystoupení s manželkou Amandou (byla vzdušnou artistkou) havarovali se svým dvouplošníkem. Franklinova žena po dlouhém boji s popáleninami na 70 procentech těla zraněním nakonec podlehla.

Umění Kyle Franklina lze porovnat s mistrovstvím jiného letce – Ernsta Udeta – jenž byl obávaným esem první světové války. Později se živil jako předváděcí pilot a stal se vysoce postaveným mužem Hitlerovy Luftwaffe. V roce 1941 spáchal sebevraždu.

…a takhle to s letadlem uměl Ernst Udet, který si troufl sebrat křídlem šátek ze země