Jak se zavděčit lidem na Facebooku?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Na sociálních sítích Čechům vadí odhalování soukromí, banality, stěžování si a sprostá slova. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Intel, který probíhal mezi uživateli sociálních sítí v devíti zemích včetně České republiky.

Nejvíce Češi odsuzují uveřejňování informací, které jsou považovány za soukromé. To řadí mezi největší prohřešek proti mobilní etiketě 68 procent českých respondentů. Na druhém místě se s 60 procenty umístilo sdílení informací, fotek, videí o každodenních banalitách.

Agresivní řeči a sprostá slova jsou u Čechů třetí s 55 procenty. Jen o chlup méně (53 procent) vadí Čechům postování nevhodných fotografií a více než polovinu (52 procent) z nás otravuje neustálé stěžování si. Pracovní záležitosti v soukromé komunikaci vadí 42 procentům lidí.

Poměrně vysokou toleranci máme ke špatné gramatice a jazykovým chybám, které mezi prohřešky řadí jen 37 procent dotazovaných. Tolerance ke gramatice se mění s věkem responděntů. Nejcitlivější jsou na svou mateřštinu uživatelé sociálních sítí ve věkové skupině nad 55 let, kde chyby vadí každému druhému, ale také možná poněkud překvapivě nejmladší respondenti ve věku 18 až 24 let.

V Americe vadí 'blbá nálada'

Celkově více než 4 300 respondentům v devíti zemích nejvíce vadila sprostá slova a zveřejňování osobních informací (shodně po 57 procentech). Hned za tím následovalo publikování banálních každodenních detailů (55 procent) nebo nepřístojných či explicitních fotografií (54 procent). Američtí respondenti v podobném průzkumu společnosti Intel na stejnou otázku odpověděli (59 procent), že jim nejvíce vadí lidé, kteří si neustále stěžují.

V průzkumu společnosti Intel odpovědělo 58 procent dotazovaných, že se cítí být přehlceno informacemi, které si s nimi ostatní vyměňují on-line.

Češi si brání soukromí

Výsledky průzkumu dále ukázaly, že Češi mají vůbec největší potřebu chránit své soukromí. Drtivá většina respondentů z České republiky, 96 procent - což je nejvyšší číslo ze všech zemí, je přesvědčena, že lidé na sociálních sítích o sobě šíří příliš mnoho osobních informací.

Podle psycholožky Lenky Čadové v těchto číslech promlouvá větší senzitivita Čechů k odhalování vlastního soukromí, jež má své historické důvody: „Jako národ jsme vnímavější k porušení hranic soukromí. Myslím, že lidé v ČR mají ještě v živé paměti nedávné zkušenosti z období socialismu, kdy nebylo bezpečně ani mezi blízkými a přáteli. Také zkušenosti z druhé světové války a pohnuté osudy mnoha lidí v padesátých letech se mohou předávat jako sociální zkušenost z generace na generaci,“ říká Lenka Čadová.