Jak šel čas s iPhonem. Apple jich prodal přes miliardu, dvě třetiny z nich jsou stále v provozu

2007 - Svět poznává iPhone

2007 - Svět poznává iPhone Zdroj: Profimedia.cz

iPhone (nebo taky iPhone 2G)    První iPhone představil 9. ledna 2007 Steve Jobs na konferenci Macworld Conference & Expo. Jeho prodej byl v USA zahájen 29. června 2007, během pár měsíců se prodej rozšířil i do Velké Británie, Německa a Francie a v následujícím roce také do Asie. Díky promyšlenému marketingu, který z iPhonu již v době jeho představení udělal absolutní hit, se ho jen v prvních 30 hodinách prodalo 270 tisíc kusů. Telefon byl dodáván s operačním systémem iPhone OS 1.0 a s operační pamětí o velikosti 128 MB, v té době považovanou za  velkou. Pro zákazníky byly připraveny verze s flashovým úložištěm o velikostech 4, 8 a 16 GB. Telefon vážil 135 gramů a disponoval 3,5palcovým displejem. Novince byl vyčítán nekvalitní fotoaparát s rozlišením 2-megapixely a nemožností nahrávat videa.
iPhone 3G  V pořadí druhý model iPhonu byl představen v červnu roku 2008, nic moc nového ale nepřinesl. Novinkou byla podpora UMTS sítí a GPS anténa a pro zákazníky také první možnost vybrat si ze dvou barevných variant - bílé a černé. Fotoaparát zůstal ve stejném provedení jako u předchozího modelu a nezměnila se ani velikost paměti ani typ procesoru.  iPhone 3G jste si v roce 2008 mohli koupit už i v České republice, prodávali jej Vodafone, T-Mobile i O2. Slogan v reklamě tvrdil, že nový model je „dvakrát tak rychlý a za poloviční cenu“, ani jedno však nebyla pravda. Právníci firmy se pak v podstatě bránili tvrzením, že by lidé neměli věřit všemu, co Apple říká.
iPhone 3GS Nástupce modelu 3G byl představen v červnu roku 2009. Nejedná se o novou generaci iPhonu, pouze o technické vylepšení předchozího modelu. Této strategie (jednou za dva roky nová generace, v mezidobí vylepšená S verze) se Apple držel dodnes. Nového iPhonu 3GS se během prvního víkendu prodalo milion kusů, čímž překonal dosavadní rekord. Telefon byl nově dostupný i ve verzi s 32 GB vnitřní pamětí. Tentokrát už 3-megapixelový fotoaparát byl schopen natáčet i videa.
iPhone 4 Nová generace iPhonu vtrhla na scénu v červnu roku 2010 a způsobila rozruch. Vzhledem se iPhone 4 od svých předchůdců značně lišil, původně zaoblený tvar zad telefonu nahradila rovná plocha, místo plastu přišlo sklo a ocel. Někteří majitelé si pak stěžovali na to, že je telefony řežou do ruky a začali si na ně kupovat obaly. Velikost displeje sice zůstala stejná, ale tentokrát už s rozlišením 960 x 640 pixelů. Podle průzkumu z dubna 2017 dnes tvoří tento typ už jen jedno procento z celkového množství funkčních iPhonů.
iPhone 4S Vylepšená verze iPhonu 4 se začal prodávat v říjnu roku 2011. Veřejnosti byl tento model představen den před smrtí spoluzakladetele Applu Steva Jobse. Model 4S byl vzhledově prakticky totožný s předchozí variantou, zaznamenal však řadu technických vylepšení. Poprvé nabídl verzi s 64 GB úložištěm i fotoaparát s rozlišením 8-megapixelů. Kromě toho byl již také vybaven zcela novou osobní inteligentní hlasovou asistentkou a navigátorkou Siri.
14
Fotogalerie

Telefon iPhone letos slaví deset let od svého uvedení na trh. Za tuto dobu se stal nejprodávanějším produktem společnosti Apple, která je považována za nejziskovější firmu světa. Celkem jich už americká společnost prodala více než miliardu kusů. Připomeňme si ve fotogalerii všechny dosavadní modely. 

Před deseti lety, v červnu 2007, uvedla americká technologická firma Apple na trh svůj první chytrý telefon zvaný iPhone. Dnes prodej těchto telefonů tvoří více než 60 procent příjmů společnosti a firma se může pochlubit více než 1,1 miliardou prodaných kusů. iPhone je tak nejprodávanějším produktem firmy Apple v historii.

Přes 720 milionů, tedy něco kolem dvou třetin, z těchto prodaných přístrojů je přitom podle údajů společnosti Newzoo dodnes v provozu. Hlavním důvodem však nejspíše není jejich dlouhá životnost, ale fakt, že nejvíce telefonů firma prodala v posledních čtyřech letech.

Téměř třetinu ze všech prodaných a dosud funkčních iPhonů vlastní Číňané, modely nejnovější generace iPhone 7 a iPhone 7 Plus pak nejčastěji užívají zákazníci ve Spojených arabských emirátech a v domovské USA.

Podle údajů z dubna letošního roku jsou ale celosvětově nejpoužívanějšimi modely iPhone 6 a iPhone 6S, jež firma uvedla na trh v roce 2014. A na prodejích to bylo znát, hned následující rok 2015 byl ve znamení nejvyšších prodejů iPhonů v historii.

Lidé přitom své smartphony obměňují nejčastěji ve dvouletých cyklech, dá se tedy očekávat, že velká část uživatelů iPhonů přistoupí k obnově svého „mobilního parku“ již letos. Firma přitom letos na podzim chystá uvést do prodeje novou generaci svého nejoblíbenějšího produktu: iPhone 8 (přesný název ještě nebyl upřesněn).

Odborníci však odhadují, že cena této novinky se vyšplhá závratně vysoko a možná přesáhne hranici 30 tisíc korun. V současnosti nejoblíbenější iPhone 6 se přitom ve své 16 GB verzi při svém zrodu prodával v USA za 649 dolarů (cca 14 tisíc korun), v Česku pak ještě o něco dráž - zhruba za 18 tisíc korun.

Video: Co už víme o iPhone 8

Video placeholde
Co už víme o iPhone 8 • MobilMania.cz