Jak zohlednit náklady na provoz auta ve firmě?

.

. Zdroj: AOF s.r.o.

Máte firmu a rozhodli jste se investovat do firemního vozidla, ale nevíte, co všechno kolem provozu takového vozidla můžete zahrnout do nákladů? Pak čtěte dál, ať v tom máte jednou provždy jasno!

Auto něco stojí, jeho nákupem to ale nekončí

Nákup nového vozidla není levná záležitost, takže první, co podnikatel určitě bude řešit, je jeho financování. Pořídí si auto za hotové, nebo dá přednost financování prostřednictvím leasingu?

Jakmile si v tom udělá jasno, následuje další důležitá věc, tou je pojištění vozidla. Ze zákona je totiž povinné mít k vozidlu, které má přidělenou SPZ a vyrážíte s ním na cesty, sjednané alespoň povinné ručení.

Víte, že o firemním vozidle hovoříme, když je majetkem firmy a zaměstnanec s ním vyrazí na služební cestu? Náklady na automobil (pojistné, opravy, parkovné, pohonné hmoty atd.) pak uplatňuje firma. Plátci DPH mají nárok u těchto výdajů na odpočet DPH, zároveň může uplatnit odpisy automobilu a taky případně úroky z úvěru na pořízení vozidla.

Auto za hotové

První z cest, která vede k novému firemnímu vozidlu, je jeho nákup za hotové. Díky tomu ušetříte nemalou částku, kterou byste vynaložili na poplatky a úroky. Dnem nákupu se stává vozidlo vaším majetkem, můžete s ním nakládat dle vlastního uvážení.

Víte, že plusem, který hovoří pro využití této varianty je také jednorázový odpočet DPH při pořízení auta? Počítejte ale s tím, že do nákladů dáte v roce, kdy jste si auto pořídili, jen 20 % jeho hodnoty.

Auto na leasing

Další cestou k pořízení firemního vozidla je využití leasingu, a to buď klasického finančního, nebo operativního leasingu. V čem se liší?

  • V případě sázky na finanční leasing je vozidlo po dobu trvání smlouvy majetkem leasingové společnosti, jakmile uhradíte poslední splátku, stane se majetkem firmy. Až do splacení si z každé splátky můžete uplatnit odpočet DPH. Víte, že se můžete těšit i na pojištění, které bude součástí splátky a pravděpodobně bude výhodnější, než kdybyste si ho sjednali sami?
  • Rozhodli jste se pro operativní leasing? Auto si na dobu sjednanou ve smlouvě budete jen pronajímat, po skončení ho vrátíte. I v tomto případě můžete uplatnit odpočet daně ze splátek.

.. | AOF s.r.o.

Auto na spotřebitelský úvěr

Auto se dnem nákupu stane majetkem firmy, můžete ho půjčovat a také uplatnit nárok na odpočet DPH.

Podtrženo, sečteno: Jaké náklady jsou daňově uznatelné?

Zahrnuli jste auto do obchodního majetku, máte ho v nájmu, nebo jste si ho pořídili na finanční leasing?

Daňově uznatelnéjsou skutečně vynaložené výdaje v prokázané výši, náklady ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty u zahraničních pracovních cest, u kterých se nedají výdaje za pohonné hmoty prokázat, nájemné a úplata u finančního leasingu, paušální výdaje na dopravu (ty ale neuplatníte v případě finančního leasingu).

Nezahrnuli jste vlastní vozidlo do obchodního majetku? Pak je daňově uznatelná základní náhrada na 1 km a náhrada za spotřebované PHM (případně paušální výdaj na dopravu).