Jako ze sci-fi: Američané budou sestřelovat rakety laserem

Ilustrační foto - Laser.

Ilustrační foto - Laser. Zdroj: Profimedia

Americká armáda se chystá testovat mobilní výkonný laser od společnosti Boeing. Ten by měl dokázat sestřelit z nebe cokoli včetně raket.

Společnost Boeing oznámila, že úspěšně sestavila mobilní laserové zařízení označované jako HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator). Společnost se dohodla s americkým Velitelstvím pro protiraketovou obranu a vesmír (SMDC) na dalším tříletém vývoji a testování zbraně.

Zařízení čekají zkoušky, které mají za úkol zjistit, zda je možné technologii začlenit do ostrého provozu v bojových podmínkách a jeho hlavní částí je 10kW polovodičový laser umístěný na nákladním automobilu HMTT8x8 firmy Oshkosh s motorem o síle 500 koní.

Výhodou laserového paprsku je především jeho rychlost, která činí zhruba 300 tisíc kilometrů za sekundu. Kromě toho se jedná o zbraň přesnou a může zasahovat proti mnoha cílům rychle za sebou. A navíc jeden výstřel z takové zbraně stojí zlomek ceny protiletadlové rakety. Zdrojem světla pro laser je velké množství kompaktních generátorů paprsků, tvořících je na podobném principu jako světlo emitované zdroji LED.

Projekt laserového sestřelování raket je pro americkou armádu dlouholetým cílem, plnit se jej ale daří jen velmi pozvolna. Teprve v posledních letech se armádě povedlo toto zařízení významně zlepšit. Ještě v roce 2009 přitom disponovala pouze mobilním 1 kw laserem Avenger. Pentagon doufá, že se v brzké budoucnosti podaří konstruktérům pokořit hranici a vyrobit mobilní 100kW laser.

Americká armáda ale není jediným, kdo se o vývoj laserové zbran pokouší. Již v loňském roce slavila německá firma Rheinmetall, která ve Švýcarsku předvedla protivzdušný 5+5kW laser, ten ovšem nebyl plně mobilní.