Jandáč: Chci hrát s Pardubicemi hokej, který se bude divákům líbit

V květnu pomohl dovést český národní tým k titulu mistra světa. Za obhajobou toho extraligového povede letos Pardubice.

Jeho trenérské kormidlo před dvěma týdny zcela změnilo směr. V letošní sezoně měl velet ukrajinskému klubu Dynamo Kyjev v ruské Kontinentální hokejové lize. Jenže klub nestihl postavit nový stadion, a vedení soutěže ho tak z KHL vyloučilo. „Pardubice se mi ozvaly jako první. Potřebovaly rychle vyřešit trenérskou otázku a já jsem příliš neváhal. Důležitý pro mě byl seriózní zájem klubu,“ říká nový trenér HC Eaton Pardubice Josef Jandač.

Jak vznikl váš první kontakt s klubem?
Byl jsem zrovna s rodinou na dovolené v Turecku. Od generálního manažera klubu Zbyňka Kusého jsem měl na telefonu několik nepřijatých hovorů. Bohužel jsem jeho číslo neměl uložené. Přes mého agenta se nám ale podařilo se spojit. Tak jsem se dozvěděl, že by Pardubice o mě měly zájem, pokud by to nedopadlo dobře v Kyjevě.

Po vyřazení Kyjeva z KHL jste byl bez angažmá necelý týden. Jste rád, že se vše rychle vyřešilo?
Po úspěchu na mistrovství světa jsem měl docela chuť vrhnout se opět na klubový hokej. Do Kyjeva jsem se těšil a do poslední chvíle jsem byl ujišťovaný, že se hrát bude. Bohužel tam proti sobě bojovali dvě skupiny a ani jedna strana neustoupila. O konci jsem se dozvěděl před čtrnácti dny na oficiální tiskové konferenci. Během následujícícho víkendu jsem se dohodl s Pardubicemi.

Vaše rodina si asi oddechla, že nebude muset do Kyjeva.
Všechna angažmá řešíme společně. Když jste svobodný, nebo v uvozovkách pouze ženatý, je to řešitelné snadněji, než když máte tři děti. Jestli si oddechli, nevím. Naopak, manželka byla tím hnacím motorem, abychom do KHL odešli. Je dobrodružné povahy a poslední impulz mi dala ona.

Co pro vás znamená být v Pardubicích?
Pardubice jsou klubem, který má velkou tradici a za sebou spoustu úspěchů. Patří mezi týmy, které diváckým zájmem a hráčským kádrem patří mezi nejlepší v Čechách.

Jaké máte s týmem ambice?
Samozřejmě ty nejvyšší. Přicházím k týmu, který zaslouženě vyhrál titul. Odváděl výborné výkony i v základní části. Budu na to chtít navázat, i když vím, že cesta je trnitá, těžká a daleká. Ale na druhou stranu, proč si klást malé cíle?

Znáte dobře pardubický tým?
Tím, že jsem dva roky působil jako asistent u národního mužstva, tak jsem měl spoustu času sledovat všechny týmu v extralize. To se týká i Pardubic. Po určité stránce svůj názor mám. Jinak veškeré informace dostanu od mého asistenta Jana Votruby. V předzávodním období budu moc kluky poznat detailně, abych s nimi mohl vlétnout do soutěže.

Jaký hokej chcete v Pardubicích produkovat?
Určitě bych byl rád, kdybychom hráli hezký hokej, který by se divákům líbil. Zároveň je ale kromě toho potřeba dělat body. Pokud bude nutné v určitých fázích sezony hrát anti-hokej, klidně ho hrajeme, hlavně ať jsou body.

V extralize jste trénoval Liberec a České Budějovice, které jste vedl nahoru. Teď ale přebíráte mužstvo, které nahoře je. Je to pro trenéra těžké?
Laťka je nastavená vysoko. Mně nezbývá nic jiného, než ji udržet. Hokejová veřejnost bude chtít, aby se výsledek zopakoval, nebo hodně přiblížil. Osobně nemám jiné ambice. Nebude to nic jednoduchého. Navíc se o Pardubicích ví, že dobrou sezonu střídá špatná. Na mně je dokázat, že to je náhoda a navázat na úspěchy.

Nestraší vás odchody největších opor týmů – Dominika Haška a Petra Sýkory?
Každé mužstvo prochází určitým vývojem. Pardubice nejsou výjimkou. Kdybych s tím měl nějaký zásadní problém, tak bych do toho nelezl. Jádro týmu je tady stabilní, navíc někteří hráči ještě přijdou.

Dají se vůbec góly Petra Sýkory nahradit?
Střelec typu Petra Sýkory dává v průměru pětadvacet třicet gólů za sezonu. Můžeme si sice vyhlédnout jiného Sýkoru, který zrovna končí v NHL, ale na něj asi nebudou peníze. Sehnat hráče, který by ho zastoupil, bude v tuto dobu problém. Jedno jméno ale máme. Pokud by to nevyšlo, bude mým úkolem, aby zbylí hráči začali dávat místo pěti gólů deset.

Příchod nových posil plánujete?
Klub chce získat jednoho obránce a jednoho útočníka. Jedná se o náhrady za hráče, kteří odešli. Věřím tomu, že se přestupy podaří. V případě, že ne, tak se s tím holt budeme muset nějak popasovat.

Může se jednat o některého z pěti hráčů, kteří s vámi skončili v Kyjevě?
Nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit. Všichni budou pochopitelně nejdříve hledat angažmá v KHL. Pro ně to nebude tak složité, jako pro trenéra, a budou čekat do poslední chvíle. Tito hráči jsou navíc bohužel finančně nároční a šance, že by tady hráli, je tak malá.

Do Pardubic se vrátil brankář Adam Svoboda, co říkáte dvojici Růžička – Svoboda?
Nechci mluvit o tom, jestli bude Adam Svoboda adekvátní náhradou za Dominika Haška. Bude hlavně na něm, jakým způsobem se vrátí do hokeje po velkých zdravotních problémech. Buď bude mít takový hlad a takovou motivaci se do špičkové formy vrátit, nebo ne. Martin Růžička zase dokázal velice dobře zaskočit za zraněného Dominika. Je to mladý nastupující brankář, kterých je v extralize hodně. Když šanci chytí, tak s tím problém mít nebudu.