Japonsko loni zaznamenalo 25 miliard počítačových útoků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anton Fomkin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Japonsko loni zaznamenalo více než 25 miliard počítačových útoků na servery vlády a dalších úřadů. Informoval o tom japonský Národní ústav pro informační a komunikační technologii (NICT), podle něhož ve 40 procentech případů stopy útočníků směřovaly do Číny. Významný podíl představovaly také útoky z Jižní Koreje, Ruska a Spojených států, napsala agentura AFP.

NICT začal sledovat počet počítačových útoků v roce 2005, kdy jich zaznamenal „pouze“ 310 milionů. Narušení internetové bezpečnosti představuje rostoucí riziko pro firmy po celém světě a ve všech sektorech.

V pondělí zveřejnilo Rusko oficiální zprávu, podle níž počítačové útoky od roku 2013 stály banky na celém světě až miliardu dolarů.

Terčem mediálně značně sledovaného počítačového útoku se v loňském roce stalo americké filmové studio Sony Pictures, odkud se na veřejnost dostaly mimo jiné důvěrné osobní e-maily. Spojené státy z útoku obvinily Severní Koreu, která prý tímto způspobem reagovala na komedii The Interview, jejíž zápletka se točí kolem spiknutí proti severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi.