Japonský vlastenec vydražil tuňáka v ceně vily

tuňák, ilustrační foto

tuňák, ilustrační foto Zdroj: Zivazeme.cz

Tak například supersportovní auto Pagani Zonda C 12 F nebo nová vila v pražských Modřanech by se daly pořídit výměnou za kapitálního tuňáka, za kterého jistý majitel sushi-barů zaplatil na speciální aukci rekordní částku 56,49 milionu jenů (v přepočtu 14,74 milionu korun).

Podnikatel říká, že mu ryba pomůže povzbudit Japonsko na cestě z mizérie, kterou země prožívá po zemětřesení z loňského jara. Ryba váží 269 kilogramů, jeden kilogram tak podnikatele Kijošiho Kimuru vyšel na 210 tisíc jenů (přes 54 800 korun). Kimura v televizi řekl, že chtěl, aby tuňák zůstal v Japonsku a neskončil někde v cizině.

I když je tuňák určitě prvotřídní kvality, jeho astronomickou cenu vyšroubovala také slavnostní atmosféra, která dražbu provází. Rybáři tuňáka ulovili v prefektuře Aomori, která leží severně od pobřeží, které loni 11. března zpustošila vlna cunami.

Japonci jsou největšími jedlíky tuňáků na světě, zkonzumují, především ve formě suši, 80 procent tuňáků ulovených po celém světě. Vzhledem ke klesajícímu počtu tuňáků ve světových mořích čelí japonští rybáři tlaku, aby se pravidla pro lov této ryby zpřísnila.

Kousek zvaný otoro, připravený z nejtučnějšího masa tuňáků pocházejícího z jejich břicha, se prodává v některých tokijských restauracích v přepočtu za 522 korun.