Jaroslav Kovář: seniorní YouTuber přilákal desetitisíce fanoušků

Jaroslav Kolář

Jaroslav Kolář Zdroj: Jaroslav Kolar

Jaroslav Kovář se od všech ostatních youtuberů liší především věkem. Je mu dvaačtyřicet. Patří k méně známým, ale o to zajímavějším. Za dva roky co na YouTubu publikuje má na svém kanále přes 500 videí. Co se týče odběratelů, tak překonal hranici 32 000 návštěvníků a získal 4 miliony zhlédnutí videí.

Hraje na YouTube nějakou roli věk autora?

Jsem historicky první čtyřicátník, který v Česku překonal hranici 10K subs. Do toho okamžiku byl YouTube vnímán jako pouze pro mladé a já měl tu odvahu vstoupit někam, kam se moji vrstevníci neodvážili. Na YouTube ale sleduji jiné hodnoty, než počet odběrů nebo věk. Zajímá mne spíš počet zhlédnutí a celková doba sledovaných videí, tedy to, jestli moje videa lidi zajímají.

Jaké to bylo, začít jako dospělý natáčet na YouTube. Má to nějaká svá specifika?

Když jsem začínal natáčet videa, tak jsem mluvil tak, jak jsem byl zvyklý mluvit jako lektor na školeních. Tedy pomalu a dělat občas mezi větami pauzy. Pak jsem ale dostal od několika YouTuberů zpětnou vazbu, že mladý divák se u toho nudí a chce větší dynamiku ve videu. Musel jsem se tedy naučit jinak mluvit, jinak střihat videa a jinak vystupovat. Podívejte se na moje první vlogy, nebo vtipy a na tvorbu dnes.

Prohlédněte si fotogalerii

V čem je hlavní rozdíl?

Mluvím a vystupuji úplně jinak. Vzhledem k tomu, že jsem lektor a školím ve firmách, musím přehazovat myšlení a vystupování. Někdy se pak přistihnu, že když školím zákazníky, tak začínám mluvit rychle a musím se krotit a zvolnit tempo. To je asi to nejvíc, co musím řešit. Uvědomit si, ke komu mluvím. Je to firemní zákazník, nebo divák YouTube. A co se týče osobního života, mám úžasnou přítelkyni, která mne v YouTube podporuje. Sama být YouTuber nechce a ani nechce být se mnou ve videích, ale mám její plnou podporu.

Jak byste specifikoval svou tvtorbu?

Je postavena na čtyřech směrech. Nejraději mám vlogy, kde se vyjadřuji k různým tématům. Pak mám velkou sérii vtipů, kterých už je přes 250, cílem je 365 (jeden na každý den v roce) a tam sérii patrně ukončím. Začal jsem se věnovat i LP a při hraní občas vyprávím příběhy ze života. A poměrně novou záležitostí jsou moje „sportovní“ videa. Rozhodl jsem se totiž zapracovat na svém zdraví. Letos už mám jedenáct kg dole, zaběhl jsem dvakrát půlmaratón a zvládl jeden triatlon. A z toho natáčím videa. Jsem rád, že to slouží mým divákům jako inspirace. Jsem totiž diabetik a nefunguje mi štítná žláza. Snažím se svým přístupem motivovat ke sportovním aktivitám. Není důležité, jestli doběhnu půlmaratón jako poslední, je důležité, že to ve zdraví zvládnu. A když to dokáže 42 letý YouTuber, tak to musí dokázat i malý hater.

Čtěte celý rozhovor: YouTuber, který vyrůstal s ábíčkem