Jednou jsem trefila vlaštovku

Začínala jako házenkářka. Teď se do toho Ema Drštičková umí opřít i s golfovou holí.

Našel hradišťský klub svého Tigera Woodse? Možná. Jen to není muž, ale sympatická dívka. Je jí šestnáct, jmenuje se Ema Drštičková, chodí na gymnázium a soupeřky poráží se stejnou bravurou jako americký golfista, její vzor.

„Hrát golf někde v Americe, to bych si chtěla zkusit,“ přeje si středoškolačka, která za poslední dva roky posunula svůj handicap z 54 na 12,2. Příští sezonu by chtěla jít na singl, tedy jednomístný handicap. „Devítka by byla super,“ zasní se Drštičková.

Jak se mladá dívka dostane z palubovky na green?

Házené jsem nechala kvůli zdravotním problémům. Ve třinácti jsem začala s golfem. Po dvou měsících mě to chytlo a za rok jsem získala osvědčení, zelenou kartu.

Říká se, že golf je zábava pro zbohatlíky. Co vy na to?

Už to neplatí. Vždyť k tomu, abyste začali hrát, moc nepotřebujete. Je dobré si zaplatit dvě tři lekce s trenérem a pak uvidíte. Buď vás to chytne, nebo přestanete.

Co vás na golfu přitahuje?

Když míček letí, a letí krásně, má to své kouzlo. Je to elegantní a společenský sport, kde získáte řadu nových přátel.

Ke golfové etiketě patří přiměřený oděv. Tričko s límečkem, žádné džíny. Jak tohle zvládáte?

V pohodě. I v golfu chci, aby mi barvy oblečení ladily a vypadala jsem dobře.

Jste kliďas, nebo se při hře rozčilujete?

Když mi to nejde, občas utrousím hrubší slovo. Zároveň se ale přitom směju. Sama nemám ráda, když jsou lidé na hřišti hluční, vzteklí a lámou hole.

Stala se vám při hře nějaká kuriózní příhoda?

Jednou jsem trefila vlaštovku. Odpálila jsem míček, hezká rána, letělo to a najednou vlaštovka padá k zemi. Kamarádi se váleli smíchy, ale mně to bylo líto.

Hrajete díky svému handicapu i se staršími?

Ano. Všichni golfisti si tykají, takže když mám tykat šedesátiletému pánovi, mám s tím problém. Ale na druhou stranu mám kamarády o generaci dvě starší, které bych zřejmě neměla, kdybych nehrála golf.

Máte svou oblíbenou hůl?

Mění se to velice často, každý den, každé kolo. Ale nejčastěji je to driver, nejdelší hůl, kterou hrajete první ránu. Když to lítá, je to paráda. Nejdelší můj drive byl kolem 220 metrů.

Tiger Woods je váš velký vzor. Šla byste s ním i po jeho skandálech na kávu?

Jo. I přes všechny jeho aférky golf umí, pořád dokáže zahrát nejlepší ránu.