Jičín uvažuje o stavbě nového autobusového nádraží

Město Jičín koupí od Českých drah lukrativní parcely nákladového nádraží. V budoucnu by na nich město chtělo postavit autobusové nádraží. Za pozemky, které jsou blízko železniční stanice a nové obchodní zóny, by město mělo zaplatit 7,15 milionu korun. S nákupem pozemků již souhlasili jičínští zastupitelé.

S novým autobusovým nádražím v lokalitě nákladového železničního nádraží již počítá územní plán města. Radnice o pozemky, které České dráhy nyní prodávají jako zbytný majetek, usiluje 12 let. „Jde o strategické pozemky, nabídka ČD je velmi dobrá,“ řekl zastupitel Tomáš Frýba (TOP 09). Vedle nákladů na koupi pozemků o rozloze 1,19 hektaru bude město také muset vynaložit peníze na odstranění kolejí a budov nákladového nádraží. Odhaduje se, že tyto náklady by mohly přijít asi na deset milionů korun bez DPH, uvedl tajemník radnice Peter Bareš.

Někteří zastupitelé také poukazovali na to, že město si bude muset hlavně udělat jasno v tom, zda vůbec chce stavět nové nádraží. „Pokud tam bude autobusové nádraží, budeme muset předělat celou autobusovou dopravu po městě,“ míní zastupitel Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Podle Frýby však má město i možnost, že pozemky obratem se ziskem prodá. Z celkové rozlohy nákladového nádraží by nové autobusové nádraží zabralo 50 až 70 procent. Zbytek parcel by město mohlo prodat, například pro výstavbu obchodů. Investorům by pak město mohlo nabídnout atraktivní pozemky současného autobusového nádraží, které leží nedaleko historického centra města. Výnos z prodeje nynějšího autobusového nádraží radnice odhaduje na 22 milionů korun.