Jindřichohradečáky čeká v roce 2010 vyšší daň z nemovitosti a komunální volby

Co přinese rok 2010 Jindřichovu Hradci? Ne všechny události se dají spolehlivě předpovědět, některé už jsou jisté. Redakce Sedmičky vybrala sedm z nich.

Kolik se narodí v jindřichohradecké porodnici miminek nebo jak se povede hokejistům HC Vajgar, neví zaručeně nikdo. To, že budou Hradečáci platit vyšší daň z nemovitosti a půjdou volit nové zastupitele, je zaručené. V roce 2010 se ale mohou těšit i na novou divadelní hru místních ochotníků ze souboru Jablonský a rodičům na Hvězdárně zjednoduší život nová mateřinka.

1. Nová školka

Roky bylo nejmladší jindřichohradecké sídliště Hvězdárna bez mateřské školky. Teď stojí mateřinka nedaleko Penny Marketu a první předškoláci sem přijdou už v lednu. Čtyřiaosmdesát dětí obsadí dvě běžné třídy a dvě logopedické třídy bude navštěvovat čtrnáct dětí. Bezbariérová školka za sedmatřicet milionů korun nahradí starou budovu v ulici Ruských legií. Vedení radnice vyšlo vstříc rodičům, kteří to mají do školky daleko. Před budovou už funguje i nová zastávka MHD.

2. Placení odpadu

Pětistovku dají za svoz a likvidaci odpadu obyvatelé Jindřichova Hradce stejně jako vloni. Ti, kteří byli zvyklí platit nadvakrát, mají ale smůlu. Nově po nich budou chtít úředníci celou částku najednou. Čas zaplatit mají do konce května, pak je čekají sankce.
Podle místostarosty Pavla Vejvara prospěje změna oběma stranám. Lidé totiž na druhou splátku často zapomínali. Úředníci je pak museli obesílat a na nedoplatek upozorňovat.

3.Přestavba pivovaru

Tkadleny restaurují gobelíny a vytvářejí nové tapisérie. Návštěvník je pozoruje prosklenou stěnou přímo při práci. Tak bude po přestavbě vypadat bývalý jindřichohradecký zámecký pivovar. Rekonstrukce čeká i Muzeum Jindřichohradecka a Národní muzeum fotografie. Po opravách sem Národní technické muzeum v Praze půjčí stálou interaktivní expozici Interkamera. V Muzeu Jindřichohradecka zase vznikne prostor například pro expozici Letecká bitva nad Jindřichohradeckem. Přestavba všech tří budov vyjde na 153,5 milionů korun. „Cílem projektu je, aby provozovatelé mohli nově vzniklé prostory navzájem využívat,“ vysvětlil Vladimír Krampera z odboru rozvoje městského úřadu.

4. Divadelní premiéra

Divadelní spolek Jablonský připravuje v roce 2010 premiéru nového představení. Vloni reprízovali ochotníci oblíbenou hru Drahoušek Anna a někteří z nich si zahráli společně s dalšími herci v představení Soudné sestry. Teď chystají novinku. Pod taktovkou Sabiny a Jiřího Langerových představí současnou komedii Ať žije Bouchon. Premiéru plánovanou na leden odloží pravděpodobně na březen. Na konec února chystají divadelníci na Střelnici i ples.

5. Vyšší daň

Majitelé nemovitostí v Hradci a ve všech místních částech budou platit vyšší daň. „Výpočet se odvíjí od místa, koeficientu a samozřejmě od velikosti nemovitosti,“ dodala vedoucí finančního odboru Zdeňka Klímová. V praxi to znamená, že majitel domku o zastavěné ploše sto metrů čtverečních v Jindřichově Hradci, v Otíně a na Radouňce zaplatí o 160 korun víc. Majitelé nemovitostí v městské památkové rezervaci si připlatí ještě víc. Naopak lépe jsou na tom lidé z Buku, Políkna a dalších vesnic, které spadají pod Hradec.

6.Nová cyklostezka

Nebezpečná každodenní cesta z Dolního Skrýchova do Hradce pro chodce a cyklisty letos skončí. Necelý kilometr dlouhá a tři metry široká cesta od Kasalovy pily k železničnímu přejezdu pomůže vyřešit dlouhodobý problém. Na frekventované silnici museli chodci často uskakovat do příkopu a v zimě se auta chodcům vyhýbala kvůli sněhovým mantinelům také obtížně. Na stezku se podařilo vedení města získat dotace. Stavět by ji mělo začít na jaře. Celkem vyjde cyklostezka na více než pět milionů korun.

7. Komunální volby

Na podzim budou mít Hradečané možnost vybrat své zástupce do vedení města. V současné době je v jindřichohradeckém zastupitelstvu jedenáct členů ODS, pět křesel má KSČM a za ČSSD vybrali voliči čtyři kandidáty. V zastupitelstvu sedí čtyři lidé zvolení za Stranu zelených a Nezávislé kandidáty. Dva zástupce tu má SNK Evropští demokraté a také Volba pro město. Jeden zastupitel je za KDU-ČSL.

Jaký bude rok 2010 podle astroložky Magdy Mrkvičkové

Česká republika je podle astrologie „narozená“ v zemském znamení Kozoroha, s ascendentem ve Vahách, v čínském roce Opice, s životním číslem 6.
Rok 2010 bude patřit čínskému znamení kovového Tygra, který se ujme vlády 14.2.2010. Rok Tygra bývá výbušný, zlomový, aktivní, riskantní, vhodný k zavádění převratných změn a také přináší jistou očistu, která ale není zadarmo. Pro nás bude zlomový o to více, že rok Tygra je k našemu roku Opice v opozici. Vše zlé je ale pro něco dobré – přiznejme si, že naše země razantní změny potřebuje jako sůl, téměř ve všech oblastech. Z hlediska numerologie vládne roku 2010, stejně jako i České republice v roce 2010, číslo 5 a to není vůbec špatné. Roční vliv čísla 5 totiž přináší svobodu, nezávislost, postavení se na vlastní nohy a zbavení se všech omezení z předchozích několika let. Jediné, na co si máme dát v tomto roce pozor, je, abychom nerozptylovali svou energii více směry, ale zaměřili ji všechnu k jedinému cíli – pak je velká šance na úspěch. Číslo 5 také symbolizuje Tarotovou kartu Velekněz, která představuje „zásah shora“.
Co se týká astrologie, z pěti osudových planet na nás bude v roce 2010 mít největší vliv Saturn, Jupiter a částečně Pluto. Saturn ve Vahách bude téměř po celý rok 2010 nepříznivě působit na naše Slunce (omezení,blokace,nutnost šetřit,nepříznivé vnější vlivy) - nejvíce bychom to měli pocítit ve 2.polovině října. Naopak bychom měli maximálně využít první měsíce v roce, protože na nás bude krátce pozitivně působit blahodárný Jupiter ze znamení Ryb. Nejsilnější bude tento vliv začátkem března. Pluto, pohybující se Kozorohem k našemu Slunci, mu v tomto roce bude nejblíže začátkem dubna a koncem prosince (nutnost transformace, očisty a přerodu). Kromě výše zmíněných měsíců budou v roce 2010 napjaté konstelace zhruba od konce dubna do konce srpna. Za zmínku ještě stojí vstup Saturna na náš ascendent na přelomu září a října 2010 – začne tím nový, doufejme, že lepší, třicetiletý cyklus našeho vývoje. Jeho průběh a kvalita závisí především na tom, co stihneme změnit, zrušit, odsouhlasit v příštích devíti měsících a zrealizovat nebo alespoň začít naplňovat v dalších dvou náročných letech (říjen 2010 až říjen 2012). Mysleme na to, až půjdeme volit…