Jižanské drama osloví i po dekádách

Autorka knihy Harper Lee

Autorka knihy Harper Lee Zdroj: Profimedia.cz

Městečko Maycomb v Alabamě prožívá hospodářskou krizi na jihu Severní Ameriky třicátých let minulého století celkem v klidu, dokud nerozvíří veřejné mínění znásilnění bílé ženy, z nějž je neprávem obviněn černoch. Očima osmileté dcery obhájce je sugestivně popisován jak proces samotný, tak nálada rasisticky založeného bílého obyvatelstva v celém kraji.

Napínavý příběh líčí Harper Lee v klasickém románu Jako zabít ptáčka. Mistrně zachycuje prostřednictvím sečtělé dívenky charaktery lidí jižanského maloměsta včetně jejich mnohdy podivných způsobů života. Jejich chování a vztahy jsou vyváženy postavou moudrého otce, právníka, který vychovává děti v otevřeném přátelském duchu a v ne pro každého samozřejmém demokratickém smýšlení.

Letní prázdniny Čipera a její bratr Jem tráví spolu s kamarádem Dillem hrami a popichováním souseda, který léta nevychází z domu. V okamžiku, kdy jejich otec zahájí marný boj za osvobození černého obžalovaného, dojde v jejich životě k dospívání k pojmům, jako jsou morálka, zodpovědnost a osobní statečnost. V podání spisovatelky jsou však tyto hodnoty popsány lehce a hravě, navzdory závažnosti obsahu, aniž by striktně moralizovala.

Harper Lee: Jako zabít ptáčkaHarper Lee: Jako zabít ptáčka

Do letoška jediný román autorky Harper Lee s autobiografickými prvky, evokujícími vzpomínky na vlastní dětství a školní léta, na prostředí, které ji formovalo a uhnětlo, byl vydán poprvé v roce 1959 a v roce 1961 oprávněně získal Pulitzerovu cenu. Díky překladům a dosud vydaným 40 milionům výtisků se po právu stal světovým bestselerem. K popularitě knihy přispěl i film s Gregory Peckem v hlavní roli obhájce Attika Finche. Právě Peckův hrdina byl Americkým filmovým institutem označen za největšího klaďase dějin stříbrného plátna. Nejen proto se ke knize stojí za to vrátit v novém vydání.

Harper Lee: Jako zabít ptáčka
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Překlad: Marcela Mašková, Igor Hájek
Hodnocení: 80 %