Johnny Depp je v Benátkách za gangstera

Čerstvý manželský pár Amber Heardová a Johnny Depp letos přivezl do Benátek dva životopisné filmy. Depp hraje titulní roli v nesoutěžní gangsterce o Jimmim Bulgerovi, jeho žena zdobí ambiciózní film inspirovaný příběhem dánského malíře Einara Wegenera.

Čerstvý manželský pár Amber Heardová a Johnny Depp letos přivezl do Benátek dva životopisné filmy. Depp hraje titulní roli v nesoutěžní gangsterce o Jimmim Bulgerovi, jeho žena zdobí ambiciózní film inspirovaný příběhem dánského malíře Einara Wegenera. Zdroj: reuters

Další z očekávaných světových premiér 72. benátského festivalu přivezla na Lido další velkou hvězdu, Johnnyho Deppa. Ten si v novince Black Mass: Špinavá hra zahrál (po Johnu Dillingerovi z Veřejných nepřátel) znovu skutečného gangstera, tentokrát Jimmyho Bulgera.

Krále podsvětí jižního Bostonu osmdesátých let, který po svém spolupracoval s FBI, ve filmu uvidíme brutálně mučit a zabíjet. „Samozřejmě i k takovým charakterům musíte přistupovat jako k lidem. Nikdo si ráno před zrcadlem u čištění zubů neříká, jak je zlý a co zlého dneska spáchá. Pro Jimmyho byla jeho ohavnost prostě součást práce a také způsob vyjadřování, kterému rozuměli jemu podobní,“ myslí si Depp. Na tiskové konferenci uvedl, že dvojakost gangstera, který zároveň miloval svou rodinu a byl oddaný své čtvrti, bral jako hereckou výzvu. Bulger byl a stále je v jižním Bostonu oblíbený, jak doložil režisér Scott Cooper historkou o starší paní, která odmítla ve filmu účinkovat. „Říkala, že s námi nechce mít nic společného, protože Jimmy byl na ni vždycky hodný,“ vzpomínal filmař proslavený oscarovým dramatem Crazy Heart.

Natáčení se zúčastnili jiní pamětníci popisovaných událostí, kteří ocenili, jak moc se herci podobají svým předobrazům. Depp se Bulgerovi připodobnil i pomocí blond paruky a modrých kontaktních čoček, ručně malovaných pro větší pronikavost. Se samotným Bulgerem se ovšem nesetkal. „Poslal jsem mu žádost, jestli bych ho mohl ve vězení navštívit, ale uctivě odmítl. Myslím, že není velký fanoušek knihy Black Mass ani jakékoli jiné, která o něm vyšla,” řekl Depp.

Na hvězdu Pirátů z Karibiku se v Benátkách těšila spousta fanoušků. „Všechny ty lidi, kteří jsou tak oddaní a laskaví, že hodiny čekají u červeného koberce, aby nás mohli pozdravit, považuju vlastně za své šéfy. To oni se na film půjdou podívat do kina a utratí za něj peníze,“ uvedl slavný herec.

Black Mass nyní patří podle časopisu Variety mezi oscarové kandidáty. Zda má magazín pravdu, bude jasnější kolem české premiéry 19. listopadu. Těšit se na ni mohou hlavně fanoušci kriminálek typu Americký gangster. „Gangsterky jsou skvělý způsob, jak se z bezpečí dívat na zlé lidi, kteří dělají zlé věci,“ shrnul na tiskovce přitažlivost žánru herec Joel Edgerton.