Jsem mažoretka. Jako moje sestra

Desetiletá mažoretka z Klatov vybojovala na mistrovství republiky dvě zlaté medaile. Teď cvičí na mistrovství Evropy.

Sportovní halou v Nymburku zněla česká hymna. Desetiletá Michaela Staňková stála na nejvyšším stupínku a v ruce svírala dvě zlaté medaile. Po tváři jí stékaly slzy. Slzy štěstí. Mažoretka z taneční skupiny Modern při Městském kulturním středisku v Klatovech dokázala na mistrovství České republiky v twirlingové soutěži sóla a dua, kterou hostil Nymburk, nechat všechny konkurentky za sebou. Ziskem dvou zlatých medailí si zajistila postup na mistrovství Evropy. To se bude konat o Velikonocích ve skotském Edinburgu.

Mažoretkou od čtyř

Do taneční skupiny Modern přihlásili Jaroslava a Karel Staňkovi mladší dceru Míšu v jejích čtyřech letech. „I její starší sestra je mažoretka. A obě to moc baví,“ přiznává Míšina maminka. Mistrovské boje v Nymburku si Staňkovi nenechali ujít. „Seděli jsme v publiku a drželi palce. Byla to strach, nervozita, všechno dohromady. Ale když Míša stála na stupínku, na krku jí visely medaile a hrála hymna, viděla jsem, jak jí tečou slzy po tváři. Ale byly to slzy štěstí,“ usmívá se maminka. Michaela se na soutěž důkladně připravovala.

„Tréma byla. Ale nevím, jestli větší z toho, že mi upadne hůlka, nebo z toho, že zapomenu skladbu. Jsem ráda, že jsem obojí zvládla,“ říká desetiletá mažoretka. Vyhlášení jejího jména coby vítěze bylo pro Míšu šokem. A pak všechno oplakala. Ale už cestou domů byla veselá. A se svým úspěchem se nezapomněla pochlubit spolužákům. Na odpočinek teď může Míša zapomenout. Čeká ji spousta práce. Začátkem dubna, přesně na Velikonoce, jede na mistrovství Evropy do skotského Edinburgu. Tam bude obhajovat zlato z Nymburku.

„Ráda bych skončila na čtvrtém až pátém místě. To by byl úspěch,“ doufá Michaela. Palce jí chce jet držet do dějiště mistrovství i její maminka. „Moc bych si přála, aby jí to vyšlo,“ dodává Jaroslava Staňková. A o dva týdny později se spolu s dalšími děvčaty z Modernu zúčastní mistrovství Čech v disciplínách sólo a duo s rekvizitou a sólo a duo klasická mažoretka, které se konají na domácí půdě, tedy v Klatovech.

Klatovský úspěch

Barvy klatovského Modernu hájila v Nymburku tři děvčata. Kromě Michaely Staňkové ještě Michaela Lávičková a Natálie Moravčíková. Všechna mají se soutěží už bohaté zkušenosti. Míša Staňková dokonce zabodovala už vloni. To si ze stejného mistrovství přivezla také zlatou medaili. „Dívky bojovaly o medaile v disciplínách rytmické taneční sólo, kde si každá vybrala hudbu a na ni udělala choreografii podle vlastního uvážení. A pak v disciplíně sólo povinná hudba. Tam mají všechny soutěžící stejnou hudbu a sestava se skládá z povinných prvků, otoček, podmetek a twirlingu,“ popsala průběh soutěže choreografka Dominika Horejšová.

Lávičková s Moravčíkovou vybojovaly páté a šesté místo, Staňková byla v obou disciplínách zlatá. Choreografka Dominika Horejšová je na své tři svěřenkyně patřičně pyšná. Že mažoretka není jen o krásném kostýmu, ladném pohybu a úsměvu, ale o dřině, o hodinách trénování a o odříkání, ví své. Sama totiž byla mažoretkou devět let. I ona slavila úspěchy. Na mistrovství Evropy v Itálii, kam postoupila s kolegyněmi z pozice mistryň České republiky v roce 2005. Nebo na mistrovství Evropy v Brně v roce 2008. Tam byly Klatovanky třetí. Vloni kvůli škole musela Dominika přestat. Teď ale má malé mažoretky na starost. Připravit děvčata na soutěž, jakou je třeba mistrovství České republiky, není vůbec jednoduché.

„Nejprve vybíráme hudbu. Pak do ní zasazujeme děj, vkládáme povinné prvky a celkově ladíme. Je to práce tak na tři čtyři měsíce,“ přiznává Dominika Horejšová. Skladba přitom nesmí přesáhnout délku tří minut. Stejně tak se nesmí vynechat žádný z předepsaných prvků. „Ale Míša všechno zvládla. A samozřejmě i na Míšu Lávičkovou a Natálku Moravčíkovou jsem pyšná. Příprava na mistrovství byla pořádně těžká, ale holky to zvládly na jedničku a já jsem spokojená,“ tvrdí mladá choreografka. Všechna děvčata z Modernu teď mají napilno. Odpočinek si nedopřály ani o jednodenních pololetních prázdninách. „Trénuji dvakrát až třikrát týdně. Ale pořád mě mažoretky moc baví,“ dodává Míša.