K Lipnu dorazila výletní loď pro 250 lidí. Po silnici

Loď Adalbert Stifter na cestě k Lipnu

Loď Adalbert Stifter na cestě k Lipnu Zdroj: ctk

K lipenskému přívozu dnes po třídenní cestě dorazil z rakouského Lince transport s lodí Adalbert Stifter. Bude třetí výletní lodí na Lipně, kterou provozuje společnost Rosenberger Lipno - Line. Podle plánu bude spuštěna na vodu v pátek kolem 09:00, řekl manažer společnosti Jiří Brom.

Transport po celou trasu poutal velkou pozornost. Třeba v Bad Leonfeldenu loď přivítal starosta a kapela a požehnal jí místní farář. Školáci s učiteli stáli ve špalíru asi 1200 lidí kolem silnice. Davy lidí tleskaly umění řidiče, kterému se na malém prostoru podařilo s nadměrným nákladem projet kruhovým objezdem. „Byl to příklad bezvadné přeshraniční spolupráce. Maraton úředničení při povolování transportu z nás hned spadl,“ popsal Brom cestu lodního nákladu.

Na hranicích loď symbolicky předali rakouští policisté, kteří transport doprovázeli, českým. Nejpomaleji pak putovala českým pohraničím, kde průjezdu po devítikilometrové trase bránily větve stromů kolem silnice. V Přední Výtoni a Frýdavě čekaly na transport stovky lidí. Místním podnikatelům se zvedly tržby.

Loď Adalbert Stifter na cestě k LipnuLoď Adalbert Stifter na cestě k Lipnu|ctk

Nejnáročnější na poslední, zhruba padesátikilometrové etapě přepravy lodi na Lipno bylo její úterní vyzvednutí z Dunaje, dvě ostré zatáčky v rakouském Hellmonsödtu a jízda po úzké silnici městem, kde ke krajnici zbývalo 13 centimetrů, a také kruhový objezd v Bad Leonfeldenu. České hranice transport překročil dnes ve 13:15. V 19:50 zacouvalo auto s lodí k přívozu, kde setrvá do pátečního rána. Tam už je namontovaná skluzavka, po které se přesunezpět do svého živlu.

Převoz lodi se připravoval osm měsíců a nenastaly při něm žádné větší komplikace. Na speciálním podvalníku za tři dny s přestávkami urazil transport přes 50 kilometrů, pohyboval se průměrnou rychlostí šest až osm kilometrů v hodině, někde po centimetrech, z kopce po rovných úsecích i 40 kilometrů v hodině. Přeprava si vyžádala dočasné odstranění dopravních značek, semaforů, kabelů i ořezání větví stromů. Pro zpevnění krajnic vozovky se místy pod kola valníku musely klást ocelové pláty.

Loď Adalbert Stifter na cestě k LipnuLoď Adalbert Stifter na cestě k Lipnu|ctk

Hladinu lipenského jezera budou v letošní letní sezoně brázdit namísto dvou tři lodě společnosti Rosenberger Lipno-Line. Dosavadní dvě budou asi po dvaceti letech zabezpečovat linkovou dopravu, třetí - loď Adalbert Stifter - bude k dispozici na vyhlídkové plavby. Křest lodi bude 2. června v přístavu Lipno nad Vltavou. Konat se na ní budou koncerty, taneční večery a oslavy ve velkém stylu.

Loď Adalbert Stifter se sluneční palubou a restaurací má kapacitu až 250 lidí, je 32 metrů dlouhá a široká skoro šest metrů, vysoká téměř sedm metrů. Váží 85 tun. Pojmenovaná je po šumavském spisovateli a malíři, dosud nesla jméno Marksburg, před tím Udine. Vyrobena byla v roce 1967 v loděnici v německém Koblenci. Majitel Lucas Dorn ji koupil za zhruba 400 tisíc eur (asi deset mil. Kč). Další miliony musí vynaložit za úpravy lodě a přístavišť a také za nákladnou přepravu.

Loď Adalbert Stifter na cestě k LipnuLoď Adalbert Stifter na cestě k Lipnu|ctk