Kaaba: tak se sedí v „Bruselu“
Usedáme s baristou Adamem Dvořákem k jednomu z nich a objednáváme si espreso a cappuccino. Barista se tentokrát rozhodl vyzkoušet speciální nabídku kavárny, takzvaný Gourmet, tedy nejlepší kávu z dané oblasti. Jeho volba padla na kávu Jamaica Blue Mountain, kterou si nechal připravit jako espreso.
Výsledek ho ale zklamal. „Espreso sice má správnou velikost, ale hotové bylo tak za deset vteřin a rychlá příprava většinou zvýrazňuje kyselost kávy,“ vysvětluje Dvořák. Káva podle něj neměla čas se správně vylouhovat.
Naopak spokojen byl s cappuccinem. To mělo hutnější pěnu z dobře našlehaného mléka, ale trochu nahořklou chuť.
Kávu v Kaabě servírují klasicky, na tácku s vodou, případně i mléčenkou, a karamelovou sušenkou, malou pozorností podniku. Host taky má na výběr z hnědého a bílého cukru.
Z přehledného menu, ze kterého se host dozví nejen název, ale i složení káv, vybíráme na závěr ještě latté a irskou kávu. Irská káva baristu Dvořáka lehce zklamala. „Má obsahovat jemně našlehanou smetanu, místo ní zde byla šlehačka a káva má být oslazená,“ uzavírá barista.
Zásadní nedostatky ale nenašel. Návštěvu vinohradské Kaaby tak lze doporučit, a to nejen pro její interiér.