Kalendář Pirelli bude se starými snímky od Newtona

Příští vydání proslulého kalendáře italského výrobce pneumatik Pirelli pro rok 2014 má být obzvlášť mimořádným sběratelským kouskem. Firma se rozhodla pro jubilejní 50. vydání neprodejného erotického kalendáře použít dosud nezveřejněnou sérii snímků slavného německého fotografa Helmuta Newtona z roku 1986.

Agentura ANSA informovala, že Newton tehdy snímky pořídil pro Pirelli, ale firma se rozhodla použít souběžně pořízené fotografie amerického fotografa Berta Sterna.

„Projekt, který ležel tak dlouho u ledu, opouští archivy, co lepšího si přát k 50. narozeninám,“ prohlásil ve čtvrtek prezident firmy Marco Tronchetti při slavnostní prezentaci fotografií v Miláně.

Gala s 800 pozvanými hosty v milánském centru současného umění HangarBicocca se rovněž stalo příležitostí pro sbírku ve prospěch ostrova Sardinie, který zasáhly zničující záplavy.

Kalendáře firmy Pirelli už od svého prvního vydání v roce 1964 nabízejí nekonvenční pohled na ženskou krásu a cit pro erotickou rafinovanost. V minulosti pro něj pózovaly četné modelky, včetně těch českých jako Kurková, Eva Herzigová nebo Petra Němcová, ale také herečky Sophia Lorenová, Monica Bellucciová, Penélope Cruzová nebo Hillary Swanková.