Kam na jídlo? Poradí Facebook

Milovníci dobrého jídla mají k ruce nového pomocníka. Kvalitu restaurací v Karviné hlídá gastropolicie na síti Facebook.

Karviňanům podle všeho není jedno, co jim číšníci či servírky v restauraci naservírují. Svědčí o tom stovky fanoušků karvinské internetové gastropolicie.
„Často se stává, že lidé nevědí, kde se v jejich rodném městě vaří dobře a kam raději nechodit. V případě cizích měst to platí dvojnásob. Teď se ale stačí podívat na Facebook a máte jasno,“ říká zakladatel stránek Jakub Škrdlík. Gastropolicisty jsou lidé, kteří restaurace navštívili. Ke každé pak v diskuzi na internetu nechávají recenze a postřehy. V případě Karviné si vzali pod drobnohled třiatřicet podniků.
„Do diskuze jsem se přihlásil, protože mě zajímaly tipy ostatních lidí z Karviné a jejich zkušenosti. Když někdo napíše, že se v té či oné restauraci najedl špatně, že je tam hrozná obsluha a podobně, docela mě to odradí,“ říká gastropolicista Adam Januszek. Majitelé si myslí, že je snadné stránky zneužít. „Je fajn, že taková stránka existuje, lidé si rádi vyslechnou názor jiných. Podle mě je ale docela snadné komentáře využít i k záměrnému poškození podniku. Já osobně si ráda vyslechnu kritiku, ale vždy dám více na rady blízkých přátel, protože vím, že mluví pravdu,“ komentuje majitelka restaurace Dinos Marcela Mikulková.
Podle zakladatele stránek mohou být pro restaurace ohlasy reklamou. „Některé restaurace ale chtějí komentáře smazat. Samozřejmě ty špatné,“ dodává Škrdlík.