Kam v Praze na nejlepší ležák z minipivovaru?

Zdroj: Jan Hadraba

Není to tak dlouho, co se poprvé udělovalo ocenění První pivní extraligy (PPE), v jejímž čele stojí její prezident Ladislav Jákl. Aby bylo hodnocení komise zcela spravedlivé, probíhala soutěž formou slepého testu. Umění všech sládků tak bylo vystaveno stejným podmínkám, ve kterých obstojí jenom ti nejlepší.

Tohoto skvělého nápadu – podpořit soutěž a zapojit se do ní – se nakonec chytlo a soutěžilo až 22 pražských minipivovarů, ze kterých vzešlo deset finalistů. V závěrečném klání pak nakonec na třetím místě skončil Libocký pivovar nad Šárkou, stříbrnou pozicí se letos může pyšnit Pivovar Victor a na nejvyšší příčce historicky prvního hodnocení ležáků z pražských minipivovarů se umístil Pivovar U Supa, se svým ležákem SUP světlá 12. S hrdostí se tedy může po dobu jednoho roku označovat oficiálním titulem Král Prahy.

Na jedné straně by si znalec piva mohl říct, že se není čemu divit. U Supa přece vaří pivo legendární český sládek Ivan Chramosil, který po léta vařil pivo U Fleků a následně v populárním Únětickém pivovaru. Ovšem obstát v konkurenci vyhlášených ležáků a vyhrát, není nikdy lehké.

Zmíněný Pivovar U Supa, kde Ivan Chramosil stále se svými kolegy pivo vaří, má adresu v samotném centru Prahy, v Celetné ulici a prostory gotického domu jsou čerstvě po rekonstrukci. Také díky tomu je přímo uprostřed lokálu, mezi hosty, umístěna unikátní skleněná varna. Návštěvníci tak mohou v přímém přenosu u svého piva sledovat výrobu letošního nejlepšího pražského ležáku zblízka.