Kaplického muzeum Ferrari vzbudilo obrovský zájem

Enzo Ferrari Museum

Enzo Ferrari Museum Zdroj: shiro-studio.com

Enzo Ferrari Museum
Enzo Ferrari Museum
Enzo Ferrari Museum
Enzo Ferrari Museum
5
Fotogalerie
Obrovský zájem vzbudilo otevření muzea Ferrari, které do města přilákalo tisíce fanoušků rychlých strojů. Italský ministr turismu Piero Gnudi před nimi slavnostně přestřihl pásku v novém Muzeu Enza Ferrariho, které je posledním realizovaným projektem česko-britského architekta Jana Kaplického a jeho londýnského studia Future Systems.

Muzeum v severoitalské Modeně, jež do dálky svítí jasně žlutou zvlněnou střechou, bude ode dneška lákat návštěvníky, kteří se zajímají o slavného konstruktéra a rychlá auta se vzpínajícím se hřebcem ve znaku.

Slavnostní inaugurace se zúčastnil syn zakladatele značky Piero Ferrari, starosta Modeny Giorgio Pighi, představitelé provincie i vlády. Novostavbu symbolicky pokřtil arcibiskup Antonio Lanfranchi a mezi hosty byla i vdova po Janu Kaplickém, Eliška Kaplická.

Enzo Ferrari MuseumEnzo Ferrari Museum | shiro-studio.com

V publiku naopak překvapivě chyběl předseda automobilky Ferrari Luca Cordero di Montezemolo. Chválu na adresu počinu, který má uctít legendu automobilismu, tak musel pronést jiný zástupce koncernu. „Enzo Ferrari, to je Itálie, on je snem každého dítěte a myslím, že i každého dospělého, který má rád motory. Neexistuje jiná značka a jiná osobnost, která by lépe ztělesňovala to, co Itálie umí nejlépe,“ řekl Lapo Elkann, bratr předsedy správní rady italské automobilky Fiat. Skupina Fiat značku Ferrari vlastní.

Poslední projekt

Muzeum v Modeně se začalo stavět před třemi lety, krátce poté, co Jan Kaplický v lednu 2009 náhle zemřel. Projekt pak dokončil jeho dlouholetý spolupracovník, italský architekt Andrea Morgante. Areál tvoří dvě samostatné budovy - zrekonstruovaný historický dům, v němž se roku 1898 zakladatel značky Ferrari narodil, a novostavba galerie. Právě tato futuristická budova s hliníkovou střechou připomínající kapotu a s prosklenou fasádou k sobě přitahuje nejvíce pozornosti a bude sloužit jako otevřený výstavní prostor pro sportovní vozy.