Kaplického odkaz: chobotnice a rejnok chycení v DOX

Nejobsáhlejší přehlídka díla architekta Jana Kaplického je od soboty 16. dubna k vidění v Centru současného umění DOX v Holešovicích.

Tiskové centrum na kriketovém hřišti v Londýně a obchodní dům Selfridges v Birminghamu jsou dvě stavby, kterými se proslavil architekt Jan Kaplický. V Česku je ale známý především svým návrhem Národní knihovny, které začali Pražané říkat Chobotnice.

„Vernisáž výstavy se koná v den, kdy kina uvedou premiéru filmu o architektově životě Oko nad Prahou,“ říká mluvčí DOX Terezie Kaslová.

Když Jan Kaplický před několika lety přednášel v Praze, jmenoval deset hlavních témat své tvorby. Kromě jiných to byla svoboda, krása, elegance, inovace a inspirace. „Jak dalece je dokázal naplnit, mohou lidé posoudit na výstavě, která bude dosud nejrozsáhlejší přehlídkou jeho tvorby,“ dodává Kaslová.

Autoři expozice chtěli představit Kaplického osobnost a jeho dílo v co nejširším uměleckém kontextu. Od architektonických modelů, přes šperky a módu až po technologické postupy a užité materiály.

Mezi poslední návrhy Jana Kaplického patří Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích, kterému se pro jeho podobu začalo říkat rejnok.