Kara má jasný cíl. Tři medaile

Trutnovské basketbalistky začaly novou sezonu úspěšně. Perou se o nejvyšší příčky tabulky.

Čtvrté místo, sedm výher a dvě porážky. Ovšem také zápas k dobru a minimální bodová ztráta na nejlepší české týmy. To je dosavadní bilance Kary Trutnov v novém ročníku Excelsior ŽBL, tedy v nejvyšší ženské basketbalové soutěži.

„Špička ligy je nevídaně vyrovnaná. To svědčí o její kvalitě a zvyšuje to prestiž celé soutěže,“ říká manažer trutnovského klubu Jan Braun.

Za suverénkami

Před Karou je jen USK Praha a Frisco Brno, tedy dva největší favorité a vládci posledních dvaceti let. A také tým VŠ Praha. Ten ale Trutnovanky dokázaly porazit. „Každá výhra se počítá. Cenné body jsme získali i na palubovce Slovanky nebo v Brně proti Valosunu. Nevyšel nám naopak zápas v Karlových Varech,“ podotýká Braun.

Na západě Čech podlehla Kara o dva body. A druhou porážku si připsala v domácím prostředí proti USK. Posledním mistryním podlehla vysoko 59:89. „USK je tým, který je budovaný na zisk mistrovského titulu a úspěch v Eurolize. Na české poměry jsou tam špičkové hráčky a rozdíl byl patrný. I když jsme je chtěli víc potrápit a sehrát vyrovnanější partii,“ podotýká Braun.

Už v sobotu 12. listopadu se na trutnovské palubovce představí další z favoritů, Frisco Brno. „Věřím, že to bude dramatický zápas a že nejsme bez šance na úspěch,“ říká trutnovský manažer. Kvůli televiznímu přenosu začíná utkání s „Žabinami“ až v osm hodin večer.

A hráčky Kary budou mít na své straně i vyhlášené fanoušky. „Prostředí je tady nejbouřlivější v celé lize, to nám potvrzují i ostatní týmy. Pro holky to hodně znamená, podporu v hledišti intenzivně vnímají. Nejen doma, ale i když jedeme ven a fanoušci přijedou také. Tam je jejich podpora možná ještě intenzivnější,“ tvrdí Jan Braun.

Zpět na výsluní?

Trutnov se loni v nejvyšší ženské soutěži poprvé po jedenácti letech neprobojoval do semifi nále a po devíti letech skončil bez medaile. Cíl je proto jasný. „Chtěli bychom to změnit a zase se umístit na medailové pozici,“ říká Braun.

To samé platí i pro Český pohár, ve kterém by Kara ráda uspěla a zahrála si závěrečný turnaj. A jiný cíl nemají Trutnovanky ani ve Středoevropské lize. „Cílem je jednoznačně postup do Final Four,“ říká manažer. Trutnov se v roce 2010 radoval z celkového prvenství a i letos má zaděláno na úspěch. Zápasy proti slovenskému Popradu i brněnskému Valosunu Kara vyhrála, ve středu po uzávěrce Sedmičky se střetla s rumunským Satu Mare.