Karlínské bistro Krystal s francouzským šarmem

Kralínské bistro Krystal

Kralínské bistro Krystal

Rychle se rozvíjející Karlín, kde přibývají především kanceláře, ozdobila před několika měsíci příjemná a jednoduchá restaurace, která má formu bistra a od jara sídlí v Sokolovské ulici. Její celý název je Krystal Mozaika Bistro, což napovídá, že jde o sesterský podnik vinohradské Mozaiky patřící mezi slušně zavedené a oblíbené podniky.

Zatímco Mozaika vsadila na světovou kuchyni, bistro Krystal se snaží o renesanci české kuchyně, představené a podávané s francouzským šarmem (odtud forma ve Francii tolik oblíbeného bistra). Interiér je vzdušný a jednoduchý, obyčejné stoly bez ubrusů, velká okna, prosklený výhled do kuchyně a na stěnách fotografie starého Karlína. Nic pro romantické večeře, žádné exotické či gurmánské pokrmy, ale normální příjemné místo s důrazem na tradiční jídla připravená z kvalitních surovin.

Království za oběd

Krystal zatím boduje hlavně s obědy (není divu, zaměstnanci nedalekých byznys center už mají po krk obědových menu za 65 korun, která často svým výkonem připomínají závodní jídelnu), klientela na večeře se ovšem bude rodit pomaleji. Bistro Krystal nabízí dvě menu – polední a večerní. Na oběd si mohou hosté vybrat zhruba z tuctu jídel. Nechybí polévka (každý den jiná), zajímavé je také francouzské menu s quichem a salátem. Večerní jídelní lístek je trochu delší a jeho základem jsou především pomalu pečená masa, která si získávají stále více příznivců. A není divu. Křehoučké, ale stále šťavnaté maso je chuťově mimořádně atraktivní.

Z nabídkyZ nabídky

Sláva vepřových nožiček

Z předkrmů určitě mohu vřele doporučit sulc z vepřových nožiček. Lidé se většinou sulcu bojí, neboť ho mívají spojený s nějakým negativním zážitkem z obyčejné hospody (kde dost často nevábně voněl a příšerně chutnal), ale sulc v Krystalu je nádherná záležitost. Je mnohem delikátnější než obyčejná tlačenka, mírně nakyslý a jemný, takže je až hřích sypat na něj pepř a zalévat ho octem, jak se běžně dělává. Pro pány určitě volba číslo jedna. Ženy zřejmě ani tato chvála nezláká, takže jim raději doporučím delikatesní pomazánku z uzeného pstruha, která je také velmi lahodná. Navíc se podává s rozpečenou bagetou, již si zde, stejně jako famózní nadýchaný chléb, sami pečou. Další velké plus. A pochvalu lze připojit i za domácí limonády či citronády, třeba zázvorovou, mátovou či úžasnou bezinkovou, které v létě nabízejí perfektní osvěžení (tři deci za 33 korun).

Kuře v kůži kohoutka

Z hlavních jídel můžete vyzkoušet třeba hovězí jazyk s bramborovou kaší ochucenou čerstvou majoránkou (maso se připravuje nekonečných 18 hodin), nebo podobně připravovaný vepřový bůček podávaný se zelím. Ten při své další návštěvě rozhodně vyzkouším. Tentokrát jsem vsadil opět na jedno „ryze“ mužské a jedno spíše ženské jídlo. Kohout na víně (tedy jako způsob úpravy, neboť ve skutečnosti jde o kuře – kohoutek by musel být alespoň třikrát dražší) s kořenovou zeleninou byl připravený výtečně, měkké maso s hutnou a výraznou omáčkou krásně souznělo, a tak jedinou chybičkou byly příliš tvrdé kousky slaniny. Také smažený kozí sýr se povedl, v kombinaci s kuskusem a zeleninou šlo o velmi chutné a hravé letní jídlo. Celkově jsem byl maximálně spokojen.

plusy, minusyplusy, minusy

hodnocení bistra Krystalhodnocení bistra Krystal

Autor je publicista