Karlovy Vary ocenily disidenta a básníka Konečného

Karlovy Vary vzdaly hold někdejšímu disidentovi, básníkovi a poslanci Jindřichu Konečnému, který letos zemřel ve věku 69 let.

Ačkoliv nikdy nebyl občanem města, na třídě T. G. Masaryka mu dnes vedení magistrátu odhalilo pamětní desku s jednoduchým nápisem „Jindra Konečný, básník, disident a dobrý člověk“. Na tomto místě se po 17. listopadu 1989 scházeli lidé, aby protestovali proti tehdejšímu režimu, řekl dnes ČTK mluvčí města Jan Kopál.
Konečný byl vůdčí osobností disentu v regionu před rokem 1989. Po pádu komunistického režimu se stal poslancem Federálního shromáždění a poté i diplomatem. Napsal například básnické sbírky Antiskepse, Nápadíky a další. Až do své smrti žil v Horní Blatné na Karlovarsku. S umístěním pamětní desky souhlasilo zastupitelstvo, které schválilo i návrh, aby jedna z karlovarských ulic nesla Konečného jméno. „Je to nově vzniklá ulice v městské části Na Vyhlídce,“ poznamenal Kopál.
Po odhalení desky byla urna s popelem Konečného uložena na hřbitově v Drahovicích do menhirového kamene.
Akt na třídě T. G. Masaryka ale provázely spory mezi vedením města a pořadateli dnešního Festivalu svobody k výročí 17. listopadu. Vyčítali městu, že svou akcí narušilo zahájení festivalu. „Je to nesmysl, právě kvůli programu festivalu jsme desku odhalovali o hodinu dříve. V Karlových Varech budou zkrátka někteří lidé odsuzovat a zpochybňovat vše, co radnice udělá,“ dodal Kopál.