Karolina. V červenci zamíří vzhůru

Bojovali jsme doslova o život, říkají stavitelé Karoliny.

Jestli všechno půjde podle plánu, zažijí Ostravané 1. března 2012 velkou slávu. Otevře se společenské centrum nové čtvrti Karolina. Dnes v místech, kde stávala stejnojmenná koksovna, kmitají stavbaři. „Počítáme, že někdy v polovině července už stavba poroste nad zem,“ říká Jan Šrámek z developerské společnosti Multi Development. Zatím se staví podzemní prostory budoucího centra.
Všude kolem dělníci přenášejí ocelové tyče, betonují, oblohu občas zastíní nějaké břemeno, zavěšené na některém ze čtyř vysokých jeřábů. „Nemůžeme si dát ani pivo. Už jsme dneska foukali. Kontroly chodí pořád,“ stěžuje si s úsměvem jeden z dělníků. Stavbou zní směs východoevropských jazyků. Dělníci žertují, že je tu celá Varšavská smlouva. Poláci, Bulhaři, Rumuni, Ukrajinci, Slováci. „Jsom z Brezna. To je v Československu,“ směje se Slovák Jan Škovránek a kamsi nese několik tyčí.
Ředitel společnosti Multi Development Luboš Kočí prohlašuje, že v deštivých týdnech se na stavbě bojovalo doslova o život. „Je to impozantní stavba, spousta věcí je dost netypických. Například úplně poprvé jsme museli dělat počítačové modely proudění spodních vod. O metr níž už jsme kvůli nejrůznějším vodním proudům postupovat na Karolině nemohli,“ konstatuje Kočí.
Obrovské haldy hlíny stavbaři posouvají na různá místa stavby. „Nic se nevyváží, vytěžená hlína zůstává na Karolině a použije se na terénní úpravy,“ vysvětluje Šrámek.
Původně mělo společenské centrum stát již letos, ekonomická krize plány o dva roky posunula. Jen letos už bude stavba stát miliardu korun. „Podle našich odhadů to znamená tisíc pracovních míst ve městě a okolí,“ říká náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý. Zatímco nyní na stavbě pracují dvě až tři stovky zaměstnanců, pravý mumraj má nastat koncem příštího roku. To budou na Karolině pracovat až tři tisíce lidí.