Karvinským košíkářům se daří

Basketbalisté Sokolu Karviná chtějí bojovat o postup.

Basketbalisté Sokolu Karviná si zatím výborně vedou v oblastním přeboru mužů. Karvinští vedou tabulku a zvítězili i v posledním utkání nad Poski Ostrava 91:77. „Pro nás je hlavní prioritou postup. V naší soutěži se ale hraje play off, které je zrádné. Vše je ale daleko. Konec sezony je až v květnu příštího roku,“ řekl šéf karvinských basketbalistů Roman Hamrus.

Kádr mužů tvoří mladíci do dvaceti let

Udržet se v čele ale pro karvinské basketbalisty nebude jednoduché.“Kádr mužů tvoří zejména mladí hráči do dvaceti let, kteří hrají ligu. V pátek hrajeme mistrák mužů a na druhý den hraje naše dvacítka třeba na druhém konci republiky. Z tohoto důvodu to bude velice těžké. Pro postup ale uděláme všechno. Navíc věřím, že nám pomůže Roman Vítek, který má ligové zkušenosti a v každém utkání patří mezi nejlepší hráče. Vítek u nás zároveň vykonává funkci hráče i trenéra,“ sdělil Hamrus. Stejná situace je i v lize v kategorii dvacetiletých a pozadu nezůstávají ani osmnáctiletí hráči, kteří jsou průběžně na druhém místě. Šestnáctiletí karvinští basketbalisté jsou pak v tabulce z deseti družstev šestí. „I tohle umístění považuji za velice dobré. Vždyť loni ještě tihle kluci hráli krajskou soutěž. Někteří z nich třeba i loni z basketbalem teprve začínali,“ sdělil Roman Hamrus.

Karviná spolupracuje s Novým Jičínem O tom, že v Karviné vychovávají kvalitní hráče svědčí i fakt, že největší talenti v kategorii do dvaceti let hostují v týmech druhé ligy. „Spolupracujeme s Novým Jičínem, kde hostuje Michael Hřebík, který u nás zároveň patří ke klíčovým hráčům mezi muži. Ve Valašském Meziříčí pak působí Lubomír Oswald a Tomáš Hamrus,“ jmenoval své největší naděje Hamrus.
Navzdory tomu, že mladí basketbalisté Karviné patří k nejlepším, zatím se žádný z nich neobjevil v reprezentačním výběru. „Jeden důvod může být to, že trenéři nároďáku jsou z Prahy a okolí, ale na to to samozřejmě nemůžu svádět. Druhá věc je potom ta, že hráči prostě do národního celku ještě nedorostli. V soutěžích se ale potkáváme s hráči, kteří jsou v nominaci nebo s trenéry, kteří vedou výběry země a celkem úspěšně proti nim bojujeme. Věřím ale, že brzy se některý hráč od nás dočká,“ řekl Hamrus na téma mládežnická reprezentace.