Kasina v Macau se třesou strachy: hlava podsvětí se vrací z vězení

Wan Kuok-koi

Wan Kuok-koi Zdroj: profimedia.cz

Z věznice v čínském Macau dnes po 15 letech vyšel někdejší kápo tamního podsvětí Wan Kuok-koi, známý pod přezdívkou Zlomený zub. Wan byl před svým zatčením koncem 90. let šéfem jednoho z nechvalně proslulých gangů 14K, který bojoval o nadvládu nad tamními kasiny. Úřady proto před jeho propuštěním varovaly hotely a kasina, aby zpřísnily bezpečnostní opatření, napsal server BBC News.

Wan byl odsouzen v roce 1999, těsně předtím, než se do té doby portugalské území dostalo pod správu Číny. Ve vězení skončil kvůli provozování nelegálních sázek a lichvě, připisuje se mu ale vina i za řadu násilných činů včetně bombových útoků.

Propuštění prominentního vládce podsvětí vzbuzuje u provozovatelů zábavních podniků velkou nejistotu, místní komentátoři ale vesměs tvrdí, že Wan už v nových podmínkách pravděpodobně nikdy nezíská zpět svou někdejší moc. Macao se v posledním desetiletí hodně změnilo a stalo se největším centrem hazardních her na světě plným luxusu. Jeho příjmy z hazardu jsou pětkrát vyšší než v americkém Las Vegas.

Prokleté opium

Kapesní průvodce Čínou